Nagyböjt

ikon

Nagyböjt negyedik vasárnapja

Nagyböjt negyedik vasárnapján egyházunk Létrás Szent János személyére irányítja figyelmünket, aki a hetedik században élt.

plakát

Nagyböjti élelmiszergyűjtés

A Miskolci Egyházmegyei Karitász szeretettel várja az adományokat. A felajánlások a templomban is elhelyezhetők vagy a parókiákon adhatók le.

ikon

„Bocsássatok meg nekem, testvéreim, és imádkozzatok értem.”

Szép szokás, hogy bizánci egyházunk nagyböjt küszöbén, vajhagyó vasárnap délutánján kiengesztelődési vecsernyét tart. Ilyenkor kapunk lehetőséget és biztatást, hogy a böjti idő megkezdése előtt kiengesztelődjünk egymással, bocsánatot kérjünk egymástól, és meg is bocsássunk.

koliba

Megszentelt ételek – A koliva

A főtt búzából, dióból, mézből és különböző szárított, vagy aszalt gyümölcsökből készülő eledelt már az V. századtól fogyasztották a böjtölő keresztények. Nagyböjt első péntekjén, az Előre megszentelt áldozatú liturgia keretében szokás szentelni templomainkban a kolibát, melynek készítését Kocsis Fülöp metropolita mutatja be a Görögkatolikus Médiaközpont kisfilmjében.

Galambvári atya

Nagyböjti lelkigyakorlatok

Ezekben a napokban egyházmegyénk több templomában az összegyűlt hívek lelkigyakorlatos elmélkedéseken vehetnek részt.

Atanáz püspök

Püspöki gondolatok...

A Máriapócsi Kegykép látogatásának első évfordulóján a Miskolci Görögkatolikus Székesegyházban imádságra gyűltek össze a hívek. Ez az alkalom egyben a Nagyböjti Templomi Találkozások sorozat záró elmélkedése is volt

Diósgyőri templom1

Nagyböjti templomi találkozások

Már hagyomány, hogy nagyböjt hétfőin meglátogatják egymást a miskolci egyházközségek. Február 22-én a Miskolc-Diósgyőri Egyházközség volt a "házigazda".

Ferenc pápa

Ferenc pápa nagyböjti üzenete

„Irgalmasságot akarok, nem áldozatot.” (Mt 9,13) címmel tette közzé Ferenc pápa nagyböjti üzenetét. Az alábbiakban az üzenet összefoglalója olvasható.