Ifjúsági lelkigyakorlat – élménybeszámoló

Az ifjúság számára hirdettek nagyböjti lelkigyakorlatot Sajópálfalán. A lelkigyakorlaton a fiatalok a békéért is felajánlották imádságukat.

az imaösvényen

Tyukodi Zóra beszámolója:

Nagyböjt az elcsendesedés és a befele figyelés időszaka. Úgy gondolom, hogy ilyenkor kifejezetten szükségünk van arra, hogy kicsit kiszakadjunk a megszokott kerékvágásból, és olyan élményekkel gazdagodjunk, amik segítenek abban, hogy közelebb kerüljünk Istenhez.           

A Sajópálfalán eltöltött másfél nap tökéletes lehetőség volt erre, nem mellesleg olyan emberek társaságában lehettünk, akik hasonló értékrenddel és gondolkodásmóddal rendelkeznek. Számomra mindig nagy öröm, amikor új embereket ismerhetek meg és ezektől az emberektől tanulhatok is. A lelkigyakorlatot egy Előszenteltek Liturgiájával kezdtük, ami segített minket ráhangolódni a további programokra. Vacsora után késő estig társasoztunk, ami nagyon jó hangulatban telt, rengeteget nevettünk, ugyanakkor voltak nagyon komoly pillanataink. A játékok után Jézus-ima következett, ami számomra azért óriási élmény, mert úgy tudok a Jóistenre és önmagamra koncentrálni, hogy közben emberek vesznek körül.


A szombati nap egy liturgiával indult, ami után el is kezdődött a Zarándokházban tartott lelkinap. Reggeli után ismerkedő játékokkal folytattuk a délelőttöt, mivel sokan ezen a napon csatlakoztak hozzánk. Ezt követte Fedor Péter atya elmélkedése, aki Szent Efrém imájának segítségével felhívta a figyelmünket a böjt, ima és jó cselekedet hármasának fontosságára. Ezek után az a feladat várt ránk, hogy kis csoportokban készítsünk el egy címert. Mi ezt Salai Szabi atya segítségével valósítottuk meg. A mi címerünk két fő részből állt. Először egy keresztre ráírtuk a saját keresztjeinket és ezt kifejtettük egymásnak, a másik részébe pedig lelki értékeket gyűjtöttünk össze.

a lelkigyakorlaton


Délután elindultunk az Imaösvényre, amit mindenki egyedül tett meg, Istenre, önmagára és a természet szépségeire figyelve. Számomra ez volt a másfél nap egyik fénypontja. Leírhatatlan lelki békét éreztem a séta alatt oda-vissza, és az ösvény végén található kis kápolnánál is. Miután visszaértünk egy előadást halhattunk, amely a 39 km-re a Földtől címet kapta, ehhez tartozott egy elmélkedés Jézus gyógyításának a lépcsőfokairól. Ezt olyan kérdések és játékos feladatok követték, amelyek segítettek egy kicsit jobban megismerni önmagunkat és másokat. Csodás érzés volt megtapasztalni, hogy mindenki bizalommal osztja meg a benne lévő gondolatokat és érzéseket.

Az előadások után átmentünk a templomba, ahol gyertyák fényénél együtt imádkoztunk a békéért. Az imaórát egy nagyvecsernye követte, ami után zárásként agapéval vártak minket. A meleg tea mindenkinek jól esett a kinti hideg után. Mindenki vidáman és nevetve töltötte az utolsó perceket.
Nagyon hálás vagyok, hogy volt alkalmam részt venni ezen a lelkigyakorlaton. A gondolatokat – amik mélyen megérintettek – a szívembe zártam és hazavittem magammal. Új barátságok születtek, régi barátságok erősödtek meg, így rengeteg élménnyel gazdagodott számomra a Nagyböjt.

Címkék