Gondolatok a nagyböjt kezdetére

Az alábbi gondolatébresztő sorok arra adnak válasz, hogyan és miért is kezdjünk böjtölni

Biblia, kereszt, gyertya

„Te pedig, amikor böjtölsz, kend meg fejedet és mosd meg arcodat, hogy ne az emberek lássák rajtad, hogy böjtölsz, hanem Atyád, aki a rejtekben is ott van!” (Mt 6, 17-18)

Mindig is életünk része volt a böjt. Ki minek nevezte vagy éppen nevezi. Fogyókúra, méregtelenítés, tartózkodás az evés-ivástól, vagy egyéb tevékenységtől. A lényege egy. A megújulás. Mindenkinek igénye, már inkább úgy fogalmazhatunk, hogy szüksége lenne rá.

Gyerekek, de felnőttek is többen úgy vélekednek a böjtölésről, hogy „miért vonjam meg magamtól azt, amit szeretek?”. A válasz egyszerű: Egy nagyobb jó érdekében. Sokszor nem gondolkozunk el azon, hogy milyen sok jótékony hatása van a böjtnek. Mind fizikai, mind pedig lelki értelemben.

Amikor elérkezett egy böjti időszak, dédnagyapám fogta a pipáját, kiütötte belőle a pipamocskot, megtisztította, és egészen az ünnepig nem gyújtott rá. Így tett a testi egészségéért. Abban az egyházközségben, ahol én felnőttem, az volt, és ma is az a szokás, hogy a nagyobb ünnepek vigíliáján szigorú böjtöt tartunk. Ezzel is kiemelve az ünnep fontosságát, lényegét.

Manapság eltorzult egy kicsit a böjt igazi lényege, igazi tartalma. „Teljesítménytúrának” vagy fogyókúrának gondolják sokan, amellyel dicsekedni lehet. Azonban a fenti idézet is felhívja a figyelmünket arra, hogy ne az embereknek tetszelegjünk, ne lássák rajtunk, hogy böjtölünk. Az Isten az, akinek a tetszését kell keresnünk. Azt hisszük, hogy abban kimerülhet a böjtölés, hogy lemondtunk a húsról. Kipipáljuk, hogy teljesítettük, és kész is vagyunk. Azonban nem mindenkinek annyira nehéz lemondani a húsról.

Itt jön a kérdés: akkor hogyan tudok böjtölni?

Le lehet mondani a digitális eszközök felesleges használatáról, a tv nézéséről. Le lehet mondani a felesleges szavakról is. Le lehet mondani az általunk nagyon kedvelt édességről is. Ezeknek pedig nem csak testi, de lelki hozadékai is lesznek, hogyha lelkiismeretesen és őszintén „csináljuk” végig.

Nagyon sok útja van a böjtölésnek, a MEGÚJULÁSNAK.

Mindenkinek kívánok áldott Nagyböjti időszakot, és kegyelmekben gazdag megújulást, és nem csak kipipált 40 napot!

Figeczki Gábor

Címkék