Fiatalok a Szinváért

A 72 óra kompromisszumok nélkül országos akcióhoz kapcsolódva most a Szinva patak megtisztítását vállalták a miskolci fiatalok.

önkéntesek a Szinvánál

Idén közel 9000 fiatal végzett önkéntes munkát október 6. és 9. között a 15. alkalommal megrendezett 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes akcióban határon innen és túl.

A Miskolci Egyházmegye Görögkatolikus Ifjúsági Irodája szervezésében a fiatalok 2022. október 7-én, pénteken a Szinva partjáról és medréből műanyag flakonokat és szemetet szedtek, a patak Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnáziumhoz közel eső szakaszánál. A munka megkezdése előtt a fiatalok Atanáz püspök áldásában részesültek.

csoportkép Atanáz püspökkel

A 72 óra kompromisszumok nélkül azért jó kezdeményezés, mert a fiatalok ilyenkor tesznek valamit a közért. Megtapasztalják; rajtuk is múlik, hogy rendben legyen egy köztér, és hogy mennyire fontos vigyázni közvetlen környezetünkre. Miközben az együttesen elvégzett munka erősíti a közösségi összetartást is" – mondta Salai Szabolcs atya, a miskolci Görögkatolikus Ifjúsági Iroda vezetője a Boon.hu hírportálnak.

szemétszedés a Szinvából

Szabolcs atya arról is beszélt, hogy négy-öt éve rendszeresen részt vesznek az akcióban; volt amikor a Búza téri buszpályaudvart tisztították meg a cigarettacsikkektől. Az egyik évben a cserkészeknek segédkeztek  a régi katonai sírok rendbetételében. Tavaly az iroda falát festették le. Idén pedig Miskolc város egyik jelképévé vált Szinva patak megtisztítása mellett döntöttek. A szemétszedéshez szükséges eszközökről magunk gondoskodtak, de a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. ígéretet tett rá, hogy elszállítja a folyóból kiszedett hulladékot. A helyszínt is a szervezet javaslatára választották ki, ahová egyébként nem volt könnyű leereszkedni.

a templom előtt

Arra is jutott még szabad, segítő keze a fiataloknak, hogy a Székesegyház udvarát is megszépítsék. Süli Bianka, az egyik önkéntes beszámolója:

"Programunkat azzal indítottuk, hogy a Szinvában és a körülötte lévő füves területen összeszedtük a szemetet. A jó hangulatnak köszönhetően gyorsan eltelt az idő és mire visszaértünk, a többiek már le is festették a Székesegyház padjait. Ezek után közös erővel szedtük szét a karton dobozokat és pakoltuk össze az Ifi irodát. A délután folyamán még összesepregettük a járdáról a faleveleket, majd a templom előtt a szemetet. Következett a jól megérdemelt pizzázás, amit mindenki jóízűen fogyasztott. Megpihentünk, közben boldogan beszélgettünk. Számomra egy ilyen délután nagyon sokat jelent, és nem csak azért, mert fontosnak tartom a környezet védelmet, hanem azért, mert ez a pár óra is felejthetetlen pillanatokat adott és új barátokat szereztem."

szemétszedés az iroda előtt

Címkék