Több vagy, ha adsz!

A „72 óra kompromisszum nélkül” akcióba a Miskolci Egyházmegye ifjúsága is bekapcsolódott.

72 óra

Magyarországon tizedik alkalommal rendezték meg a  „72 óra kompromisszum nélkül” önkéntes akciót közhasznú feladatok végzésére október 12. és 15. között.

Múcsony

 A múcsonyi Szent Péter Görögkatolikus Általános Iskola először csatlakozott az akcióhoz.  Mivel ez volt az első alkalom ezért idén csak egy részidős projekttel regisztráltuk az iskolát egy 14 önkéntesből álló csapattal.

A diákokkal közösen iskolánk volt pedagógusainak síremlékeit raktuk rendbe a helyi temetőben. A közös tevékenység alatt mindenki lelkesen kivette részét a munkából; ki a gazt szedte, ki pedig a kapával, ásóval szorgoskodott.

Látva a diákok lelkesedését és az örömteli beszámolókat, nem kétség, hogy az idei alaklom csupán a kezdet, jövőre igyekszünk még többet adni magunkból!

Varga Csaba

Szikszó

A már hagyománynak tűnő programon 2017. október 12-én 24 fiatal gimnazista fiatal gyűlt össze, a szikszói Bethánia Óvoda kapujában, hogy az intézmény teendőibe bekapcsolódhassanak, az ott lévő óvónőknek, dolgozóknak és gyerekeknek szolgálatukkal segíthessenek.

A csoport megoszlott, hiszen néhányan az óvoda épületen belül, néhányan pedig kint az udvaron tevékenykedtek.Amint felvették az ifjak a pólókat, rögtön megragadták az eszközöket és hozzá is láttak a munkának. Sepregetés, felmosás ablaktisztítás volt első körben, amit sikeresen elvégeztek. Ezután következett az udvar. Többnyire az ott lévő leveleket gereblyézték össze a diákok.

 

Mire az óvodás gyermekek felébredtek ragyogóan tiszta folyosót és különböző helységeket csodálhattak.Végezetül pedig még a gyermekek is kaptak segítséget, hiszen ágyukat is bevetették a segítők, elköszönésképp pedig énekeltek az óvodásoknak.

Fantasztikus élmény volt megannyi fiatalt látni, akik a közösséget szolgálták, s tudom, hogy a jövőben is folytatják ezt valamilyen formában.

Hoskó Bence

Miskolc

Több vagy ha adsz! " - ezzel a szlogennel indultunk neki az ez évi 72 óra kompromisszumok nélküli projektnek, hogy  az emberek figyelmét felkeltsük, hogy a szemetet óvjuk környezetünket és figyeljünk oda rá, mert ha mindenki csak magára figyel és nem csak úgy az utcára dobja el a szemetet, hanem a megfelelő helyre teszi, akkor környezetünk egyre szebb lesz és az emberek közérzete is nagyban javulhat a tisztaság láttán. 

A  Fáy András Görögkatolikus Közgazdaságtan Szakgimnázium  és Fráter György Katolikus Gimnázium tanulói vettek részt a Miskolc Búzatér szeméttől történő megtisztításának a projektjén. Diákok rendkívül lelkesen vetették bele magukat a munkába, ami az Ifjúsági irodától indult ki és a környező játszóterekre utcákra is kiterjedt.

DE nem csak szemetet szedtünk, hanem valami hosszabb életű jót is szerettünk volna tenni és ennek keretein belül Atanáz Püspök atyával egyetemben az Ifjúság fáját ültettük el a Püspöki székház udvarán, jelezve hogy fontos a faültetés, mely sokszor a jövő nemzedékére való gondolást is jelképezi.

faültetés

A jól meg érdemelt jutalom nem maradhatott el a munka végén és a közös együttlétünket az ifjúsági irodában pizzázással zártuk. A fiatalok lelkesedését mutatja, hogy azzal a kérdéssel búcsúztak, " Hogy mikor lesz legközelebb ilyen?"

Bízom benne, hogy e projekt is hozzá segítheti az embereket, hogy tudatosan oda figyeljünk a környezetünkre és ezzel együtt a jövőnkre, a jövő nemzedékére is !

Salai Szabolcs

Sátroaljaújhely

A három történelmi egyház által szervezett 72 óra kompromisszum nélkül szociális önkéntes akcióban a Georgikon Görögkatolikus Mezőgazdasági, Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium kollégistái először vettek részt az éven. A tanulók és a nevelőtanárok lelkesen és örömmel segítettek a Nagy Szent Bazil Rendi Nővérek Szent Anna Szeretetotthona környezetének takarításában, valamint a görög katolikus templom környékének a rendbetételében. Megtisztították a templom bejáratánál álló Szent Miklós püspök szobrát a talapzattal együtt.

A szép, napsütéses időben vidám hangulatban telt a munkavégzés. A résztvevő fiatalok aktívan és jó szívvel segítettek. A közös munka jó lehetőséget biztosított a közösség összekovácsolására, hisz együtt dolgoztak a régi és az új kollégisták, ezáltal jobban megismerték egymást. A görög katolikus templomban a Szent Liturgián rendszeresen részt vesznek tanulóink, e munka révén másképp is megismerhették a templomot.

A munka végeztével kicsit fáradtan, de azzal a jóleső érzéssel tértek vissza a kollégiumba, hogy másoknak segítettek.

Noha eben az akcióban először vettek részt diákjaink, a másokkal való törődés nem új számukra. Hisz évek óta meghitt, szeretetteljes karácsonyi műsort adnak elő a Szent Anna Szeretetotthonban és az Egyesített Szociális Intézmény Időskorúak Otthonában valamint a Sátoraljaújhelyi Egyesített Szociális Intézményben. Ezáltal ünnepélyesebbé válik az idősek számára a karácsony, hisz sok öregnek ezek a fiatalok jelentik a kikapcsolódást.

72 óra

Nemcsak az időseknek, hanem az Erzsébet Kórház gyermekosztályán fekvő beteg gyermekeknek is színfoltot vittek az életükbe a karácsonyi műsorokkal. Az örömüket fokozta, hogy a kollégista lányok otthonról hozott játékokkal megajándékozták őket. Ezt a hagyományt az éven is folytatni szeretnénk. Ha szükséges a kollégium diákjai és nevelőtanárai a későbbiekben is készen állnak a segítségnyújtásra akción kívül is.

Horváthné Budai Klára, kollégiumi munkaközösség vezető

FÉNYKÉPALBUM

Címkék