Több vagy, ha adsz! - Frissített

Fiatalok csoportjai a Miskolci Egyházmegyéből is csatlakoztak a "72 óra kompromisszum nélkül" szociális, önkéntes akcióhoz

az akció pólója

Immár tizedik alkalommal hirdette meg a három történelmi keresztény egyház október második hétvégéjén azt az önkéntes akciót, amiben fiatalok országszerte szolgálatukat, munkájukat arra szánták, hogy másoknak segítsenek. Idén 9000 résztvevővel, legalább 135 településen végeztek önkéntes munkát a fiatalok.

Az idén sem maradt ki a mucsonyi Szent Péter Görögkatolikus Általános Iskola a 72 órából. Az iskola nyolcadik osztályos tanulói a Nagybarcai Csecsemőotthonba tettek látogatást, ahová azon túl, hogy segítettek rendbe tenni a kertet, az iskolában összegyűjtött adományokat is eljuttatták az otthon részére.

csoportkép

Az otthon életével való rövid ismerkedés után kezdődött meg a munka. "Nagyon sokat dolgoztuk rajta, hogy szép és tiszta legyen" - összegezte a munkálatokat a csapat két tagja: Emese és  Vanessza. "A fiúk  még  a favágásban is megmutatták tehetségüket az udvaron. Nagyon jól éreztük magunkat sok, szép jó élményekkel távoztunk az otthonból. Nagyon szépen köszönjük ezt a lehetőséget és örülünk, hogy segíthettünk.”

munka a kertben

Miskolcon az Ifjúsági Iroda szervezésében 15 fős fiatalokból álló csoport vett részt az akcióban.

Tóth Réka, a Fráter György Katolikus Gimnázium 10.b osztályos tanulója számolt be élményeiről:

"Idén is megrendezésre került a 72 óra kompromisszumok nélkül akciója Salai Szabolcs atya szervezésében. Ahogyan tavaly, most is egy nagyon jó társaság gyűlt össze. A barátnőmmel izgatottan indultunk el a suliból azon gondolkodva vajon kiket fogunk ismerni és, hogy lesznek-e új arcok.

A Missziós Irodában találkoztunk a többiekkel. Egy rövid séta után meg is érkeztünk a Deszka templom melletti temetőbe, ahol már nagyon várták érkezésünket. Röviden ismertették velünk a tervet: külön csapatokra kellett oszlanunk és a temető mellett található erdőben kellett az I. világháborúban elhunytak sírkövét megkeresnünk. Az erdőben járva14 sírhelyet sikerült megtalálnunk. Közreműködésünkkel elkerülhető lett, hogy feledés homályába vesszenek és vele együtt emlékük is. A fiúk lecipelték a sírköveket a táborhelyünkre, ahol mi, lányok lesepregettük rólunk a földet, így szépen láthatóvá vált az, hogy kié volt az a sírhely.

csoportkép püspök atyával

Miután itt végeztünk visszatértünk a Missziós Irodába, ahol meglátogatott minket Atanáz püspökatya. Természetesen kapott egy egyenpólót, amit direkt neki tettünk félre. A Székesegyház udvarában készítettünk egy csoportképet, amin bár kicsit fáradtan, de azért vidáman mosolyog mindenki. Ezt követően ismét kisebb csapatokat alkottunk és a maradék időnkben összeszedtük a szemetet a templom körül, a Búza téren, majd az iroda és a parókia előtt.

Amikor végeztünk, mindenki újra összegyűlt a Missziós Irodában, ahol egy rövidke pihenő után a jelenlévők kézlenyomata került fel a falra, a szivárvány minden színében. Fáradtan tértünk haza, de azzal a tudattal, hogy megérte a fáradtságot, mert, ha segítünk másoknak, azzal csak mi leszünk többek.tenyérlenyomatok készítése
 

Georgikon Görögkatolikus Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium idén második alkalommal csatlakozott a felhíváshoz. A harminc önkéntes fiatal két helyszínen nyújtott segítő kezet.

Kovátsné File Zsuzsa, kollégiumi nevelőtanár beszámolója a sátoraljaújhelyi akcióról:  

A kollégisták egyik csapata a sátoraljaújhelyi görögkatolikus parókia udvarán kezdte az őszi nagytakarítást. Nagy terület, örültek a dolgos kezeknek. A diákok ígéretet tettek, hogy az ősz folyamán még egyszer elmennek segíteni a parókiára.

lányok gereblyéznek

A másik csapat a Szent Anna Szeretetotthonba vette az irányt. Az otthon mögött gyönyörű park található, sok-sok fával és még több lehullott falevéllel. Ki gereblyével, ki seprűvel állt neki a takarításnak. Jó érzés volt végigtekinteni a parkon, ahol dolgoztunk.

A résztvevő fiatalok megtapasztalhatták, hogy együtt nagy dolgokra képesek, és hogy segíteni másoknak szabadon, nagyszerű érzés, és nagy ajándék.

 

Címkék