külhoni

temetési menet

Eltemették Milan Šašik püspököt

Július 14-én tragikus hirtelenséggel elhunyt Milan Šašik munkácsi püspök. Mindnyájunkat megrendített a halálhír, hiszen püspök atya viszonylag jó egészségnek örvendett, nem volt előjele, hogy hirtelen szívelégtelenség vessen véget tartalmas életének.

Kovács püspök

Püspökké szentelték és beiktatták Erdély új érsekét, Kovács Gergelyt

Kovács Gergelyt február 22-én püspökké szentelték és beiktatták gyulafehérvári érseki székébe. Főszentelője korábbi elöljárója, Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke volt; a társszentelők Miguel Maury Buendía bukaresti apostoli nuncius és Jakubinyi György nyugalmazott gyulafehérvári érsek voltak.

Călin Ioan Bot és Cristian Dumitru Crisan

Két új püspöke van a romániai görögkatolikus egyháznak

Január 22-én Ferenc pápa jóváhagyta azt a kánoni választást, amelynek során a romániai görögkatolikus egyház püspökeinek szinódusa Călin Ioan Botot a Lugosi Görögkatolikus Püspökség és Cristian Dumitru Crisant a Fogaras-Gyulafehérvári Görögkatolikus Nagyérsekség segédpüspökévé választották.

püspökök

Egyházmegyei rangra emelték a Bácskeresztúri Apostoli Exarchátust

Május 18. és 19-én ünnepelték Szerbiában a bácskeresztúri exarchátus egyházmegyei rangra emelését, valamint az egyházmegye első kinevezett püspökének beiktatását. A meghívottak között jelen volt Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök és dr. Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök is.

csoportkép a püspökökkel

10 éves a szlovákiai metropólia

XVI. Benedek pápa tíz évvel ezelőtt szervezte újjá a Szlovák Görögkatolikus Egyházat; önálló jogú metropólia egyházzá nyilvánította.