Fülöp atya Szíriában

Újra Szíriába látogatott Fülöp metropolita, hogy anyagi és lelki támogatást vigyen a szíriai keresztényeknek

Szíriában

Fülöp metropolita szerda este érkezett Bejrútba,ahol a damaszkuszi melkita helynök, Naim atya fogadta. A melkita patriarkátus bejrúti épületében töltött éjszaka után csütörtökön átadta a Görögkatolikus Metropólia felhívására összegyűlt adományt, melyet rászoruló családok, keresztény menekültek, és a karitász munkájának megsegítésére, valamint Al Dmeine-i parókia munkásságának segítésére fognak fordítani. A látogatás első napjáról a Hajdúdorogi Főegyházmegye honlapján bővebben olvashatnak.


Fülöp metropolita szíriai útjának  második napján Damaszkuszi iskolát és ifjúsági csoportokat látogatott meg. Először Al Riaya melkita iskolába látogatott, Szíria legnagyobb alap- és középfokú oktatási intézményébe. A polgárháború nagy károkat okozott az intézményben, korábbi útján Fülöp atya is járt a siralmas helyszínen. 2020-ban a Thouret Szent Johanna Antida által alapított Keresztény Szeretet Nővérei visszatértek és hozzáláttak a romok eltakarításához. Csatlakoztak hozzájuk a diákok és szüleik is. A Görögkatolikus Metropólia anyagi támogatásával és közvetítésével a magyar kormány Hungary Helps programja is támogatta az újjáépítést, így az iskola 2021-ben nyithatta meg ismét a kapuit. (A második nap részletes beszámolója a LINKRE kattintva is elérhető)

Fülöp metropolita Szíriai útjának harmadik napján látogatást tett a Damaszkuszi Teológiai Főiskolán, mely az ország egyetlen teológiai felsőoktatási intézménye. A látogatást követően Homsz felé vette az irányt, hogy az ország egyik legismertebb monostorát látogatta meg, ahol a szír katolikus egyházhoz tartozó Abesszin Szent Mózesről Nevezett Monasztikus Közösség él. Fülöp atya a római szinóduson egy kiscsoportban ült a közösség vezetőjével, Houda Fadoul nővérrel. A monostort elhagyva Fülöp atya késő délután érkezett meg Al Dmeine falujába, amelynek harcokban megrongált templomát teljes egészében a Görögkatolikus Metropólia gyűjtéséből hozták rendbe. A harmadik nap eseményeiről részletesebben a LINKRE kattintva olvashatnak.

Fülöp metropolita november 13-án, hétfőn érkezik vissza Magyarországra, délután pedig Miskolcon találkozik a Miskolci Egyházmegye Papi Szenátusának és Pasztorális Tanácsának tagjaival.
 

Címkék