15 éves a Kassai Görögkatolikus Egyházmegye

A Kassai Exarchátus egyházmegyei rangra emelésének 15. évfordulóját ünnepelték Kassán.

Cyril Vasil’és Nicola Girasoli

XVI. Benedek pápa 2008. január 30-án alapította meg a pozsonyi görögkatolikus püspökséget, ezzel együtt a korábbi Kassai Exarchátust egyházmegyei rangra, az Eperjesi Egyházmegyét pedig metropolitai főegyházmegyei rangra emelte. A kassai püspökség erre az évfordulóra emlékezve Szent Liturgián adott hálát az elmúlt évek kegyelméért a vámos és farizeus vasárnapján, január 29-én.

Az ünnepi liturgián részt vett Cyril Vasiľ kassai érsekkel a szlovákiai apostoli nuncius, Nicola Girasoli, Rusnák Péter pozsonyi püspök, eperjesi adminisztrátor, Orosz Atanáz miskolci püspök, Viliam Judák nyitrai püspök és Andrej Marián Pacák emeritus püspök.

csoportkép a püspökökkel

Milan Chautur kiérdemesült püspök személyesen nem tudott részt venni a kassai görögkatolikus székesegyházban megtartott liturgián, hanem miután az apostoli nuncius meglátogatta őt, a liturgiát a kórházban celebrálta, hálát adva Istennek a metropólia ajándékáért, és megemlékezett annak minden hívéről és jótevőjéről.

Az ünnepi alkalmat megtisztelte jelenlétével Jaroslav Polaček, Kassa város polgármestere, és a város önkormányzati képviselői, Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Balogh Csaba, Magyarország szlovákiai nagykövete és Hetey Ágota, Magyarország kassai főkonzulja.

a liturgián

Az ünnepi homíliában Peter Rusnák pozsonyi és eperjesi egyházfő kiemelte a kassai püspökség lelkipásztori téren megmutatkozó érdemi tevékenységét. A három pont, amely szerinte meghatározza a keresztény élet szintjét: az ima, az alamizsna és a böjt.

A vámos és farizeus vasárnapján arra buzdította a jelenlévőket, hogy Isten meg nem érdemelt kegyelmét tudják átültetni életükbe, és azt önzetlenül másoknak is átadni, ahogyan a vámszedő is tette, saját bűnösségének tudatában.

Rusnak Péter

A püspöki Szent Liturgia végén Nicola Girasoli apostoli nuncius köszönte meg a jelenlévőknek mindazt, amivel az évek során hozzájárultak az egyház fejlődéséhez, és büszkeségre buzdított a görögkatolikus identitás és liturgikus hagyomány iránt, amely gazdagítja az egyház teljességét.

Cyril Vasil

Cyril Vasil’ érsek szintén a hála szavaival mondott köszönetet mindenkinek, aki ezen az évfordulón az eucharisztia ünneplésében részt vett. Külön köszönetet mondott a székesegyházi kórusnak Lucia Lovašová vezetésével, akik magasztos éneklésükkel szinte ízelítőt adtak a mennyei liturgiából. „Minden hálaadás az Isten iránti hálában csúcsosodik ki, akitől minden igaz és jó származik, akit mindenben dicsőíteni kell.” – mondta az érsek.

a kórus

A kassai polgári hatóságok vezetői az ünnepségen azt is kiemelték, hogy bár kis közösség a görögkatolikus, mégis mindig az elsők között nyújt segítő kezet és számos projektben működik közre, akár városon belül, akár nemzeti kisebbségeken belül, amelyekhez nemcsak szellemi, hanem anyagi téren is folyamatosan segítséget nyújt.

Soltész Miklós, az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár a liturgiát követő a fogadáson köszöntötte a jubiláló egyházmegyét és püspökét, megköszönve az együttműködést és a görögkatolikus egyház munkáját.

Forrás: www.grkatke.sk

 

Címkék