Atanáz püspök

ikon

Pünkösd, a Szentlélek eljövetele

"A Szentlélek az erő, a bátorság forrása, képessé tesz bennünket, hogy felülmúljuk önmagunkat, szembeszálljunk minden nehézséggel, hogy legyőzzünk minden kísértést." - Az alábbiakban Atanáz püspök Pünkösd ünnepére írt "tanácsait" olvashatják.

püspökök a templom megáldásakor az ambonon

Krisztus föltámadt - Szíriában is

Orosz Atanáz püspök fényeshéten tett látogatást Szíriában, Jean-Clément Jeanbart érsek meghívására. Szent György ünnepén áldották meg a háború után adományok segítségével újjáépített székesegyházat Aleppóban.

ikon

Látni „a gyermeket anyjával, Máriával”

Kedves Ünneplő Testvéreim! Csillag gyulladt a magas égen, és a csillag által vezérelt bölcsek Betlehemben „nagyon megörültek: meglátták a gyermeket anyjával, Máriával.” Karácsony örömhírének középpontjában tehát az újszülött Istengyermek és édesanyja, Mária áll. Bölcs az, akinek ők biztosítják karácsonyi örömét a pusztában vagy akár a szikrázó hóban.

Zászló

Bicentenárium Gadnán

Dátum (old)
Hely
Gadna

Pünkösdvasárnapján ünnepelték a templom fennállásának kétszázadik évfordulóját Gadnán.

Ikon

Pünkösdi üzenet

Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspökének pünkösdi üzenete az alábbiakban olvasható.

Ikon,

Krisztus föltámadt!

Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspökének Húsvéti gondolatai:

Atanáz püspök

Püspöki gondolatok...

A Máriapócsi Kegykép látogatásának első évfordulóján a Miskolci Görögkatolikus Székesegyházban imádságra gyűltek össze a hívek. Ez az alkalom egyben a Nagyböjti Templomi Találkozások sorozat záró elmélkedése is volt

Atanáz püspök

„Deus caritas est”

Egyházmegyénk püspöke, Orosz Atanáz is részt vett azon a nemzetközi teológiai konferencián Rómában, amelyen XVI. Benedek pápa „Deus Caritas est” kezdetű enciklikáját vették számba. A Vatikáni Rádió munkatársa az enciklika jelentőségéről és aktualitásáról kérdezte a főpásztort.

Atanáz püspök

Az ikonok teológiája

A Miskolci Egyházmegye püspökével, Orosz Atanázzal az ikonok teológiájáról beszélgetett Sajgó Szabolcs SJ a „Szavakban leírhatatlan” című ikonkiállítás kapcsán Budapesten, a Párbeszéd Házában.