Megkezdődött a XXI. ifjúsági gyalogos zarándoklat

Idén Sárospatakról indult az ötnapos zarándoklat Máriapócsra

gyalogos zarándoklat

Az ifjúsági gyalogos zarándoklat történetében második alkalommal lett kiindulópont Sárospatak. A 2014-es zarándoklathoz képest módosult a mostani útvonal, azonban a célállomás most is ugyanaz; megérkezni Máriapócsra. Az idei zarándoklat témája és mottója: „Megmutatom neked a bölcsesség útját”. (Péld 4.11)

zarándokok érkezése

Augusztus 14-én, délután folyamatosan gyülekeztek a fiatalok az első szálláshelyre, az Árpád Vezér Gimnáziumba. Idén háromszázhatvanan regisztráltak előzetesen a zarándoklat mind az öt napján való részvételre. Legmesszebbről talán a pécsiek utaztak idáig, az ország határain túlról érkezettek mellett. Sokan már régi ismerősként köszöntötték egymást, akadnak többen, akik fiatal koruk ellenére gyakorlott zarándoknak számítanak, sőt szervezőként is szerepet vállaltak. A regisztráción a karszalagot, a pólót és a csoportok színét jelölő kendő átvétele mellett egy-egy követ, kavicsot kellett mindenkinek választania. Ez a kő lesz a jelképe a zarándoklat személyes céljának, annak a felajánlásnak, amit ki-ki szeretne végigcipelni a mintegy száz kilométeres úton.

Ábel és Atanáz püspökök

Este, a hagyományokhoz híven, most is vecsernyével vette kezdetét a zarándoklat, melyen Orosz Atanáz miskolci- és Szocska Ábel nyíregyházi püspök is részt vett.

Páll Miklós

Páll Miklós atya, sárospataki parókus, köszöntötte a görögkatolikus templomban egybegyűlteket, azt kívánva, hogy mindenki érezze meg az Istenszülőhöz vezető zarándoklatban a személyes áldozatvállalás kincsét.

Szent Erzsébet szülővárosában Aros János, a város polgármestere elismeréssel köszöntötte a fiatalságot, hiszen ez a gyalogos zarándoklat nem kis fizikai teljesítmény is, a találkozás élménye, a lelki feltöltődés lehetősége mellett.

Aros János

A vecsernyén Atanáz püspök arra buzdította a fiatalokat. hogy a szertartások liturgikus énekeiben mindenki találja azt az impulzust, azt a biztatást, amely ezen a hosszú úton elkíséri.

Máté evangéliumának sorait idézve mutatott rá a zarándoklat céljára; Tágas a kapu és széles az út, amely a romlásba visz (….) Szűk a kapu és keskeny az út, amely az életre vezet (Mt 7,13-14). Mi ezen a szűk ösvényen igyekszünk a „boldog asszony”, az Istenszülő felé, mondta a főpásztor, majd azzal a kéréssel folytatta, hogy fogadjuk meg mi is a zsoltáros szavát; „én pedig az Úrban fogok gyönyörködni” (Zsolt 103). „Az teszi igazán gyönyörűvé ezt a zarándoklatot, ha Őbenne ismerjük fel minden testvérünket, a csoport minden tagját, és akkor valóban boldog emberként fog elengedni bennünket a Jópásztor.”

Atanáz püspök

Az Istenszülő elszenderülésének és mennybevitelének ünnepére készülve az előesti lítiás nagyvecsernye utrenyével folytatódott.

Kedden, az ünnepi Szent Liturgia után Kenézlő irányába indult el a gyalogos zarándoklat, az első nap Gávavencselőig jutnak majd el. Seszták István főhelynök, a zarándoklat főszervezője azzal is lelkesítette a fiatalokat, hogy a hosszú út a szertartások, az imaórák és elmélkedések mellett könnyedebb szórakozási lehetőségeket, koncertet, strandolást is tartogat majd az előttük álló hét.

FÉNYKÉPEK

(Szöveg és fotók: Varga-Juhász Bernadett/Miskolci Egyházmegye)

Címkék