„Legyetek irgalmasok, mint a ti Atyátok”( Lk 6,36)

A Miskolci Egyházmegyében Orosz Atanáz püspök ünnepélyes keretek között hirdette ki az irgalmasság szent évének megnyitását december 20-án.

Székesegyház

Ferenc pápa ez év április 11-én tette közzé a szentévet meghirdető bulláját, amelynek címe magyarul Az irgalmasság arca. A pápa továbbá elrendelte, hogy minden részegyházban és a kegyhelyeken is az egész szentév során álljon nyitva egy hasonló Irgalmasság Kapuja „az egész egyház szeretetközösségének a jeleként”. December 8-án Kocsis Fülöp metropolita, Orosz Atanáz püspök és Szocska A. Ábel kinevezett apostoli kormányzó közösen nyitották meg a Ferenc pápa által meghirdetett irgalmasság rendkívüli szentévét a máriapócsi kegytemplomban.

A Miskolci egyházmegye székesegyházában karácsony előtti vasárnapon ünnepélyes püspöki liturgia keretében hirdette ki Atanáz püspök atya a rendkívüli szent év kezdetét. A liturgiát rendhagyó módon, a sokirgalmú zsoltár éneklésével kezdte a főpásztor. A 135. zsoltár az egész üdvösségtörténetet átfogja, melynek ismétlődő sorai, „mert örökkévaló az ő irgalmassága”, az utrenyéből is ismertek. Püspök atya arra buzdította a híveket, hogy minél többen éljenek az „irgalmasság forrásainak lehetőségével” a szentgyónásban, és kérjék Isten irgalmát.

Ferenc pápa a bullában néhány gyakorlati útmutatást ad ahhoz, hogyan élhetjük meg a rendkívüli jubileumot: „végezzünk zarándoklatot … Ne bíráskodjunk, és ne ítélkezzünk, hanem bocsássunk meg és adakozzunk, maradjunk távol a pletykáktól, a féltékenység és az irigység által sugallt szavaktól. Vegyük észre a jót, ami minden emberben jelen van, és váljunk a „megbocsátás eszközeivé … Nyissuk meg a szívünket a lét perifériái felé, vigyünk vigaszt, irgalmasságot, szolidaritást és figyelmet mindazoknak, akik „a mai világban nélkülöznek és szenvednek … Örömmel hajtsuk végre a testi és lelki irgalmasság műveit.”

Az irgalmasság testi cselekedetei:

1. az éhezőknek ételt adni,

2. a szomjazóknak italt adni,

3. a szegényeket ruházni,

4. az utasoknak szállást adni,

5. a betegeket és

6. a börtönben levőket látogatni,

7. a halottakat eltemetni.

 

Az irgalmasság lelki cselekedetei:

1. a bűnösöket meginteni,

2. a tudatlanokat tanítani,

3. a kételkedőknek jó tanácsot adni,

4. a szomorúakat vigasztalni,

5. a bántalmakat békével tűrni,

6. az ellenünk vétkezőknek megbocsátani,

7. az élőkért és holtakért imádkozni.

 

Címkék