„Ahol a csend még hallható”- ikonfestő tábor Irotán

A Miskolci Egyházmegye által szervezett ikonfestő tábornak Irota ad otthont június 29-e és július 4-e között. A fenti idézet a falut ismertető táblán olvasható, Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik legkisebb településén, a Cserehát szívében. A legmegfelelőbb környezet, ahol elmélyülten lehet alkotni.

Irota

Nem könnyű szavakkal leírni egy elmélyülten alkotó ikonfestő tábor munkáját. Az udvaron álló fából épült pajtaszerű épületből zaj nem szűrődik ki, a halk beszélgetés sem fecsegés, hanem a festés technikájának elsajátításához szükséges iránymutatatás. Ikont festeni egy különös imaforma, mondták a résztvevők, és valóban így is dolgoznak. „Hit nélkül nem lehet ikont festeni”-  a tábor vezetője szerint; az ikonfestő tábor célja, hogy imádságos légkörben, a bizánci hagyományon alapuló, dogmatikai és művészi szempontból egyaránt hiteles munkák készüljenek. A tábor szakmai vezetését Seres Tamás festő-retaurátor művész vállalta, aki már nem először vezet ilyen tábort.  Neve sem, de alkotásai sem ismeretlenek; az ő keze munkáit csodálhatjuk meg a miskolci székesegyház és a püspöki hivatal homlokzatán, de Nyíregyházán, vagy Sajópálfalán is.  Fiatal kora ellenére már körülbelül tizenöt éve fest ikonokat, neves athéni mestertől tanulva a fortélyokat és szabályokat. Számára az ikonfestés az evangélium hirdetésének egy módja: „vizuális teológia”. A táborban többen visszatérő alkotók, akik már korábban is tanultak Tamástól és igyekeztek újra eljönni, vagy éppen hallottak arról, hogy ide érdemes eljönni tanulni. A „mesterről” azt mondták, hogy jó tanár, lépésről lépésre magyaráz, a résztvevőkkel együtt festve mutatja meg a technikákat, sőt humorát is dicsérték. A „tanítványok” közül két idősebb hölgy Hollandiából érkezett, most ismerkednek ezzel a technikával és az ikonográfia hagyományaival.

A festészet évszázadok óta tanúskodik Isten csodálatos szépségéről, a „szimbólumok nyelvét használjuk arra, amit nem tudunk megjeleníteni” –mondta Tamás. A mostani táborban egy Krisztus-arcot igyekeznek megfesteni, a képek tanulsága szerint a hét végére már néhány teljesen elkészül. Egy ikon festése azonban több ennél: „ha kép készítését valaki elmélyülten csinálja végig, akkor az, jelen esetben ez a Krisztus ikon, meg fogja szólítani” – fogalmazta meg a festőművész. A szakmai munka elméleti hátteréhez Terdik Szilveszter művészettörténész előadása szolgált, a lelki ráhangolódásban Kovács Lajos parókus atya nyújt segítséget.

Címkék