Úton az ifjúsági gyalogos zarándoklat

Útjára indult a 21. ifjúsági gyalogos zarándoklat.

zarándokok

Szent Liturgiával vette kezdetét a nyár legjobban várt programja, a 21. ifjúsági gyalogos zarándoklat. Az elmúlt évekhez hasonlóan a sárospataki templom is kicsinek bizonyult a zarándokseregnek, sokan a templomon kívül vettek részt a szertartáson, melyet Seszták István főhelynők atya végzett. A szentbeszédet Fülöp metropolita mondta, kántori szolgálatot szokás szerint a zarándokok végeztek, a záró áldást pedig Atanáz püspök adta.

Seszták István

Már a reggeli indulásnál lehetett tudni, hogy nagy hőség lesz, s bizony, ez volt a zarándoklat eddigi legforróbb napja. Ernyők, sapkák, kalapok, zarándokkendők nyújtottak csekély menedéket a tűző nap elől, de a kísérő autó biztosította a folyamatos hideg vizet fiataljaink számára. A várost elhagyva Parakliszt imádkoztak, s a Bodrog és holtágait kísérő töltésen kanyarogva Vissnél tartották első pihenőjüket. Kenézlőn Gergely Tamás atya fogadta a zarándokokat, akik a faluházban költötték el jól megérdemelt ebédjüket.

zarándokok

A templomban végzett imaóra után Borsodot elhagyva Szabolcs felé vették az irányt: a Tiszán kompon átkelve Balsán pihentek újra a görögkatolikus templomban. Az első nap végállomása Gávavencsellő volt, ahol Jaczkó György parókus atya fogadta őket. Vacsora után vecsernyét imádkoztak, elmélkedést Németh István római katolikus atya tartotta.

zarándokok

A második napon egy kicsit enyhébb időjárás kísérte a zarándokokat, akik reggeli után Paszabon át Nagyhalász felé haladtak, ahol Gorcsa Péter parókus fogadta őket. A finom gulyás és hűsítő gyümölcsök elfogyasztása után folytatódott az út, melynek végállomása Kemecse volt. Az út egy szakaszán a kemecsei Katolikus Családok Egyesületének tagjai is csatlakoztak a zarándokokhoz. A zarándokokat Szabados Viktor parókus atya fogadta a nap végállomásán, Kemecsén. A szállást elfoglalását követően a római katolikus templomban a Szent Efrém férfikar adott koncertet, a vacsora után pedig három püspökünk tartott kötetlen, jó hangulatú fórumot. A nap vecsernyével zárult.

a főpásztorok

További képek az ifjúsági gyalogos zarándoklat facebook-oldalán

Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye, fotó: Horváth Kristóf

Címkék