Tiszta kegyelem – kápolnaszentelés Egerben

A 2008-ban alapított Egri Szervezőlelkészség közössége eddigi legfontosabb ünnepéhez érkezett július 5-én, amikor Atanáz püspök atya felszentelte saját kápolnájukat. A több mint egy évtizedes várakozást követően egy belvárosi lakóház átalakításával jutottak olyan liturgikus térhez, amelyet már ikonosztáz díszít.

Atanáz püspök, Balázs atya

A templomszentelés szertartását megelőzően nyerte el helyét az oltáron a közelben raboskodott, s hatvan éve vértanú halált szenvedett Gojdics Pál püspök ereklyéje. A szertartás keretein belül megtörtént az oltár lemosása, fölkenése és felöltöztetése, majd a falak megszentelése és az ikonosztázion megáldása.

oltár mosása

Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia

A püspöki Szent liturgián Atanáz püspök Szent Péter apostol hitvallásából kiindulva fordult az egriekhez, a szervezőlelkészséghez tartozókhoz és az ünnepre érkezett vendégekhez.

„Ti kinek tartotok engem – kérdezte Jézus a tanítványaitól? Ma, itt ugyanez a kérdés? Ki Neked, kedves testvérem, Jézus Krisztus? Nemcsak most az ünnepi alkalmon, hanem máskor is: egészségben, járvány idején, ünnepekkor, vasárnapokon.”

Atanáz püspök

Mert a fő kérdés az, hogy a szívünkben van-e Jézus. „Szerencsére a 12 apostol között volt valaki, aki a helyes megoldást mondta ki. S ha nem tudtuk volna, most már tudjuk, hogy ez a Jézus az, akinek a nevében kápolnát szenteltünk, ikonokat áldottunk itt meg. Ő az élő Isten fia. Életünk legfontosabb személye, olyan igazodási pontunk, akit mindig a szemünk előtt kell tartani” – folytatta Atanáz atya. Majd mindenkit arra kért, fogalmazza meg a szívében, lelkében, hogy ki neki Jézus? Ki volt korábban és ki ma? Csak így tud majd a kápolna közössége a Szentlélek által összekovácsolt közösség lenni.

a templomban

A bűnösök között az első én vagyok

Péter vallomását egészítette ki ezzel Szent Pál, amely jól mutatja méltatlanságunkat. „Nem mi voltunk méltók, hogy az Isten megközelítsen, a maga templomává tegyen, hiszen ez tiszta kegyelem” – emlékeztetett. Az egri közösség elérte célját: fölszentelt kápolnaként veheti birtokba ezt a házat, amely kicsit olyan, mint 1800 évvel ezelőtt azon római keresztény családok otthonai, akik befogadták a közös istentisztelet idejére társaikat. „Egerben is egy családi házból lett az Isten háza, s egy családias közösség befogadására szolgál a mai naptól.”

Egy a szent, egy az Úr, Jézus Krisztus

„…De kiemelten tiszteljük az ő édesanyját, a tisztaságos Szűz Máriát, akinek születése emlékére szenteljük föl ezt a helyet” – hangsúlyozta püspök atya, utalva ezzel arra, hogy a kápolna búcsúja szeptember 8.

Atanáz püspök, Demkó Balázs

Az ünnepi liturgia végeztével a szervezőlelkész, Demkó Balázs atya abbeli örömét fejezte ki, hogy előbb épülhetett fel a lelki templom, alakult ki a rendszeresen templomba járó közösség, s mostanra elkészülhetett a saját istentiszteleti hely is.

Szöveg: Laskay Anna

Fotó: Dr. Estók Bertalan

Címkék