Szilvalekvár főzés, ami közösséget is épít

Immár harmadik alkalommal került megrendezésre a lassan már hagyománynak számító szilvalekvár főzés az Ózdi Görögkatolikus Parókián

szilvalekvár

A szilvalekvár főzésre szeptember 8-án, Kisboldogasszony ünnepén került sor. Ezen alkalom előkészítésében sokan kivették részüket.  Mivel az eseményen részt vevő hívek jelentős része rendelkezik nyírségi gyökerekkel, így számukra nem jelentett idegen tevékenységet a szilvalekvár elkészítése. Mindenki hozta magával a korábban tanult szokásokat, mint örökséget.

szilva előkészítése

Az egyházközség tagjai már délelőtt megérkeztek, hogy hozzákezdjenek a több mint egy mázsa szilva feldolgozásához. A lekvár két üstben főtt, amely folyamatos odafigyelést igényelt. A jó hangulatú eseményt közös eszmecsere és imádság kísérte, amelyek gondoskodtak arról, hogy mindenki megossza tapasztalatait és lelkivilágát. Délután - a fáradtságos munkát megszakítva - közös ünnepi Szent Liturgiát végeztünk az Istenanya születésének emlékére. Kora esti órákban a lekvár elkészült, amelyből az egyházközség hívei fognak családonként részesülni egy-egy üveggel.

lekvár

Az esemény azért volt nagy jelentőségű, mert megérezhettük azt, hogy a Görögkatolikus Parókia és a hozzá tartozó templom nem csupán a közös imádságainknak ad otthont. Olyan helyet jelent ez a kicsiny terület a város szívében, ahol az imádság mellett meg lehet tapasztalni a közösségi munka erejét. Az egy célért való fáradozás lelkileg közelebb hozta az embereket és emlékeztetett arra, hogy nem csak a kézzel fogható javakért kell együtt fáradoznunk, hanem a lelkiekért is. Ez összetartó közösség nélkül igen nehezen végezhető feladat.

a kész szilvalekvár

Az eseményt jó hangulatú szalonnasütés zárta, amelyen az egyházközség minden generációja részt vett az esős idő ellenére is. A közös élményért hála legyen az ózdi görögkatolikus híveknek, Bodnár Dániel parókus atyának, de elsősorban Mennyei Atyánknak, hogy megadta nekünk azt a kegyelmet, hogy egy igazán jó hangulatú Kisboldogasszony ünnepet tudhatunk magunkénak.

Marczi András

FÉNYKÉPEK

Címkék