Michael August Blume apostoli nuncius a Szakkollégiumban tett látogatást

A szentszéki nagykövet április 30-án tett újabb látogatást a Miskolci Egyházmegyében

csoportkép a nunciussal

Orosz Atanáz püspök meghívására újra a Miskolci Egyházmegyében tett látogatást Michael August Blume, pápai nuncius. A szentszéki nagykövet kedden délelőtt a  Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény lakásotthonaiban dolgozókkal találkozott Sajópálfalán, majd a Kenethozókról elnevezett Női Monostort látogatta meg.  Délután dr. Ternyák Csaba egri érsekkel  a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégiumban tettek hivatalos látogatást.

a vendégek

A Szakkollégiumban Makkai László igazgató atya köszöntője után Berki Ádám miskolci szakkollégista Bach D-moll szvitből a Sarabande tételművét adta elő gordonkán. A szakkollégium munkatársa, Szilágyi Eszter angol nyelvű előadásában mutatta be a vendégeknek az Európában is egyedülállóan működő roma szakkollégiumi hálózatot, ezen belül a miskolci szakkollégium szakmai programját. A program további részében Balogh Győző, rakacai parókus beszélt életéről, családjáról, valamint feleségéről, aki a miskolci szakkollégium hallgatója és munkatársa volt. Győző atya személyes tapasztalatai alapján beszélt a cigányság helyzetéről és a katolikus cigánypasztorációban rejlő lehetőségekről.

August Blume

Az előadások után Nuncius atya köszöntötte a szakkollégistákat. Isten áldását kérte rájuk, és a misszióra, amit kicsiben megvalósítanak és azt kívánta, hogy ezt a missziót a későbbiekben, a társadalomban is meg tudják élni. Az együtt töltött idő alatt lehetőség nyílt, hogy a hallgatók is kérdezzék a pápai nagykövetet.. Elmondta, hogy korábbiakban, Ghánában teljesített missziót, ahol tanított. Megvallotta nekünk, hogy a szívét Afrikában hagyta, de a velünk való találkozásban újra megtalálta. A kollégiumot evangéliumi közegként jellemezte, hiszen a különbségek ellenére békében élnek a diákok.

a hallgatók körében

Közös kép elkészítése után hallgatóinkkal beszélgetett Nuncius úr és Érsek atya; hallgatóinktól arról érdeklődtek, hogy milyen szakot végeznek, milyennek a hétköznapok a kollégiumban.

Köszönjük a látogatást és a megtisztelő szavakat Nuncius úrtól és vendégeinktől. 

További képek

Szöveg: Szakkollégium, fotók: Tóth Tamás

Címkék