Lelkipásztori nap Máriapócson

A Görögkatolikus Metropólia papsága számára minden évben lelkipásztori napot szerveznek Máriapócson.

a találkozón

Ez a találkozás nem csak szakmai ismeretszerzést jelent, hanem az egymástól távol élő paptestvéreknek a közös imán túl lehetőséget ad a beszélgetésre, tapasztalatcserére is.

előadás

A püspök atyák részvételével megtartott február 10-ei tanulmányi nap fő részét Dobszay Benedek ferences atya vezette, aki szakavatott módon beszélt a közel másfélszáz görögkatolikus pap és diakónus előtt a gyermekvédelem napjainkban sokakat foglalkoztató, sokszor kényes kérdéseiről. Bevezetőjében egyrészt szembesítette a jelenlévőket a társadalmunkban rejtetten jelenlévő erőszakosságok valóságával. Nem csak arra mutatott rá, hogy különböző lélektani és társadalmi helyzetek szülhetik ezeket az erőszakosságokat, hanem lelki és szakmai tapasztalatai alapján lényeges tanácsokat is megfogalmazott, hogy a hitben élő és lelki életre törekvő emberek hogyan tudják ezeket a nehéz helyzeteket Isten akarata szerint jól kezelni.

a találkozón

A nap második részében Érszegi Márk Aurél Vatikán-szakértő beszélt a Fiducia supplicans nyilatkozat létrejöttének körülményeiről, tartalmi nehézségeiről, az arra született különböző reakciókról és lehetőség szerinti helyes értelmezéséről.

A találkozó a kegytemplomban végzett közös imaórával zárult.

Címkék