Legyetek szentek! – Befejeződött az idei görögkatolikus liturgikusének-tábor Debrecenben

Idén ötödik alkalommal szervezték meg július 3. és 7. között a liturgikusének-tábort a debreceni Szent Efrém Görögkatolikus Általános Iskolában.

a táborban

Ami él az fejlődik - röviden így lehetne összefoglalni a liturgikusének-tábor eddigi történetét. A sok játékkal kiegészített énektanulás célja, hogy minél több görögkatolikus gyermek sajátítsa el a liturgikus alapdallamokat.

Évről-évről egyre többen jelentkeztek ebbe a táborba, és nem volt ez másként most sem: idén nyolcvan gyermek vett részt a programon. Emiatt is kellett új helyszínt választania a szervezőknek, hiszen a debreceni Metropóliai Hivatal és a Szent Miklós Szolgálóház már kicsinek bizonyult. További újításokat is kigondoltak a csoportvezetők, hiszen már figyelni kell arra is, hogy a többség a kezdetek óta, tehát ötödik alkalommal vesz részt ebben a táborban, amelynek szellemi atyja Kocsis Fülöp érsek-metropolita.

éneklők

Aki most volt itt először, a tropárokat és kontákat tanulhatta egész héten, ám a középhaladók már sztihirákat is gyakoroltak, a haladók pedig olyan szóló részeket sajátíthattak el, ami egyfajta felkészítés, „képesítés” arra, hogy a szertartásokon kántorizálhassanak – árulta el a főpásztor, és megjegyezte, hogy a haladók között már középiskolások is voltak, mert idén már nem volt korhatáros a jelentkezés, hiszen a 14 év felettiek is nagyon vágytak ide. „Megnyugvás látnom, hogy ez nemcsak egy tábor a sok közül, hanem jövőépítés, hiszen egy-egy ilyen alkalom kitermeli a jövő görögkatolikus énekeseit, akik már gyerekként megszeretik ezeket az énekeket” – hangsúlyozta a metropolita, aki erre az évre egy kis kuriózummal is készült a gyerekeknek.

Fülöp atya

Talán mindenki jól ismeri a Legyetek jók, ha tudtok! című film ikonikus betétdalát, amelynek olasz nyelvű szövegét fordította le, illetve gondolta újra a főpásztor, kifejezetten erre az alkalomra. Az éneket a délelőtti csoportos foglalkozások után Nemes Józseffel közösen tanították meg a gyerekeknek, hogy a tábort lezáró hangversenyen tökéletesen szóljon.

A Lautitia Kóruscsalád karnagya elárulta, hogy metropolita atya nagyon sokat dolgozott azon, hogy magyaros legyen a szöveg és ritmikailag passzoljon a dallamhoz, így lett a jól ismert refrén kezdő sora az, hogy „Legyetek szentek!”

karnagy

- Egy nagyon kicsit én is besegítettem, a tábor előtt összeültünk és kipróbáltuk, hogy mi az, ami működik és mi az, ami nem. Fülöp atya vágya volt, hogy ez megvalósuljon, de be is jött, mert a gyerekek láthatóan nagyon élvezik a próbákat – mesélte Nemes József, aki hozzátette, hogy különféle hangszerekkel tarkítják az előadást, ez szintén érsek-metropolita atya ötlete volt, és nagyon is hasznos elgondolás, hiszen ez is rengeteget fejleszt egy gyerek muzikalitásán. 

A Lautitia karnagya egyébként a kezdetektől figyelemmel kíséri a liturgikusének-tábort és örömmel tapasztalja, hogy a „jó bornak nem kell cégér”, tehát önmagáért beszél az, hogy egyre csak nő a táborozók létszáma.

- Ahol az éneklés ennyire központi szerepet kap, az csak jó lehet, arról nem beszélve, hogy ez elősegíti a Szent Liturgiák magasabb szintű zenei szolgálatát. A gyerekek ugyanis a hétköznapokban beülnek a szertartásokra, végigéneklik, de ez előbb-utóbb rutinszerűvé válik. Ám akik eljönnek egy ilyen táborba, és megtapasztalják a liturgikus dallamok zenei élményét, azok számára más köntösbe bújnak ezek az énekek és más lelkiséggel is vesznek majd részt ezután a liturgiákon – hangsúlyozta Nemes tanár úr.

a táborban

A záróhangverseny előtti napon a Metropóliai Hivatal aulájában ismét bemutatták a gyerekek a Dániel-játékot, amelyet a tábor szakmai vezetője, Bubnó Tamás Liszt Ferenc-díjas karnagy tavaly tanított be először. A Dániel próféta csodálatos élettörténetét elmesélő liturgikus játékon közreműködött a Szent Efrém Férfikar.

Szerző: H Varga Eszter / Hajdúdorogi Főegyházmegye

Címkék