Diakónusszentelés Miskolcon

2021. december 27-én, a 10 órakor kezdődő Szent Liturgián szenteli diakónussá Orosz Atanáz püspök Kiss Máté alszerpapot Miskolcon, a Székesegyházban.

Székesegyház, Kiss Máté

Kiss Máté 1994. február 26-án született Miskolcon. Itt kezdett iskolába járni, a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskolába, ahol 2008-ban végzett. Ezután Hajdúdorogon végzete középiskolai tanulmányait, a Szent Bazil Görögkatolikus Gimnáziumban, ahol 2012-ben érettségizett. Az itt megtapasztalt élmények és nevelés hatására rögtön ezután felvételizett a nyíregyházi Görögkatolikus Papnevelő Intézetbe, ahova fel is vették a propedeutikus évfolyamba.

Három év tanulmány után a szociális évét Budapesten kezdte 2015-ben, a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthonában, mint gondozó, majd 2016 tavaszán Kárpátalján a karácsfalvi Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumban volt nevelőtanár. Még ezen év nyarán nemzetközi segítőként volt jelen a krakkói Ifjúsági Világtalálkozón Lengyelországban.

2016-tól folytatta tanulmányait a nyíregyházi szemináriumban. 2019-ben szerzett diplomát a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán. Egy évig lelkipásztori kisegítő, kántor és hitoktató volt a Miskolc-Belvárosi Görögkatolikus Egyházközségben, majd 2020-tól Orosz Atanáz püspöki személyi titkára. 2021-ben a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyházmegyei felelőse volt, ez évtől a Fáy András Görögkatolikus Szakgimnáziumban is hitoktat. Feleségével, Kökényessy Zsófiával 2021. október 22-én kötött házasságot.

Címkék