Úton lenni ... II.

Július 18-án kezdődött a 22+, azaz a fiatal felnőttek gyalogos zarándoklata. Pénteken a Máriapócs felé tartó út Nyíregyházáig tartó szakaszát tették meg az "útonlevők".

gyaloglók

A zarándoklat induló napjának lendülete már reggel tapasztható volt, hiszen szinte késés nélkül töltötték fel a tokaji templomot a háromnegyed hétkor kezdődő utrenyére a fiatalok. A kiadós lelki élmény után indult el menet, talán nem is sejtve, milyen hosszú út vár rájuk ezen a napon.

középen Orosz Atanáz

Az első megállóig, egészen a Rakamaz utáni első faluig kellett várni, ahol Fülöp metropolita biztató gondolatai adtak lelki felfrissülést a zarándokoknak. Elmélkedésében arra a pontra irányította a jelenlévők figyelmét, ahol a szőlővessző találkozik a szőlőtőkével, azaz, hol csatlakozik Krisztushoz a mi életünk. Ahogyan a szőlővessző veszi a táplálékot és energiát a tőkéről, úgy vesszük mi magunk az erőt Krisztustól, mégpedig az imán keresztül. Biztatta továbbá a jelenlevőket, hogy a kemény munkával megszerezhető gyümölcsökre törekedjenek, mert azok az igazi javak.

Kocsis Fülöp

Az út következő állomása Tiszaeszlár volt, ahol Bacsó János parókus atya fogadta szívélyesen a zarándokcsoportot a görögkatolikus templomban. Kis pihenés és ebéd után azonban egy igen hosszú szakasz következett, hiszen már csak az utolsó megálló, Nyíregyháza volt hátra. Itt, az út vége felé egy valóban hathatós segítséget kaptak a zarándokok, hogy az Istenszülő közbenjárására – és a szervezők előrelátásának köszönhetően – az nem kétség, mivel egy rövid traktoros út segített a célt minél hamarabb elérni.

teherautó platójára mászók

Az esti órákban Nyíregyházán egy kerekasztal beszélgetésre hívtak mindenkit Tóth Marci válogatott vízilabdázóval. Marci egykor egyes egyedül ment végig az El Camino-n, biciklivel, este is ezen élményeit osztotta meg. Kiemelte, hogy ott tapasztalta meg igazán, hogy az ember sokszor magára van utalva, de erőt mégis ekkor tud igazán Istentől remélni, és fáradozásainak meg is lett az eredménye. Ezen út hatásának tudta be, hogy kijutott a riói olimpiára 2016-ban. Talán itt kapcsolódik Fülöp érsek atya elmélkedéséhez, aki azt hangsúlyozta, hogy azokra a gyümölcsökre kell törekedni, melyeket csak kemény munkával lehet elérni.

kerekasztal beszélgetés

A napot végül egy szerény szertartással zárták a zarándokok a nyíregyházi székesegyházban a késő esti órákban.

a Székesegyházban

Szöveg és fotók: Kiss Máté

 

Címkék