Ünnepélyes Szent Liturgiával zárult a metropóliai gyűlés Máriapócson

Véget ért a metropóliai gyűlés, melynek záró Szent Liturgiáján részt vett Mario Grech bíboros, a püspöki szinódus titkára, és Michael Wallace Banach, Magyarország apostoli nunciusa is.

csoportkép

Népes asszisztenciával vonult be nemzeti kegyhelyünk bazilikájába vasárnap 11 órakor a metropóliai gyűlésen résztvevő papság, püspökeink és magas rangú vendégeink, hogy Szent és Isteni Liturgia ünneplésével zárjuk metropóliánk első  - a szinódusi út első szakaszának összegzését is jelentő - gyűlését.

Mario Grech, Michael Wallace Banach, Fülöp metropolita

A gyűlésen résztvevő atyák családtagjaival és a hívekkel együtt méltóképpen ünnepeltük a Szent Liturgiát, melyen a homíliát Grech bíboros mondta. Az olasz nyelvű tanítást Verdes Miklós atya fordította. Grech bíboros hangsúlyozta: az Úr tanítványaiként hivatásunk, hogy legyünk az ő tekintetének meghosszabbítása a világban. "Az itt, a földön általunk bemutatott Szent Liturgia közösségben van az égi Liturgiával, hogy mi is Isten elérhetetlen fényének ragyogása lehessünk, amely arcunkat a szeretett Fiú képére formálja át. Forduljunk Máriához, e máriapócsi kegyhely Királynőjéhez, akit annyira keresnek és tisztelnek az ideérkező népek. Ő a szinodális asszony, aki Jézussal és Isten szent és hűséges népével vándorol. Ne féljünk e szinodális úttól, az élet menetétől, mert Mária, Isten elérhetetlen fényének ragyogása biztos vezetőnk."

Mario Grech

Grech bíboros átadta Ferenc pápa személyes üdvözletét, és elmondta, hogy csütörtöki találkozásuk alkalmával egy élő, összetartó, népes családról - a magyar görögkatolikusok családjáról - fog beszámolni a Szentatyának. 

a templomban

A Szent Liturgiát követően Fülöp metropolita megköszönte a bíboros- és nuncius uraknak a részvételt, és külön hálát adott, amiért a templomot átjárta a gyerekzsivaj. Megértést kért a néha esetleg túl hangos gyermekek miatt, de mint mondta, ők a jövő görögkatolikus egyháza, szükséges, hogy otthon érezzék magukat a templomban.

gyerekek a templomban

A Szent Liturgia a himnuszok és éltetések éneklésével ért véget. A gyűlésen résztvevők és családjaik a zarándokházban közös ebéden vettek részt, melyen megmutatkozott bíboros úr és nuncius úr közvetlensége is. Volt olyan kisfiú, aki a bíboros úrral íratta alá liturgialátogatási naplóját. Grech bíboros örömmel tett eleget a kérésnek, és kedvesen beszélgetett a gyermekekkel. Mikor megkérdezte tőlük, mit üzennek Ferenc pápának,  - akivel csütörtökön fog találkozni -, a gyerekek és szüleik magyar, angol és olasz nyelven egyaránt azt kérték, hogy jöjjön el Máriapócsra.

családokkal

"Megmondom neki!" - ígérte meg a bíboros úr. Wallace érsek, Magyarország apostoli nunciusa magához hívott egy kislányt, akivel közös képet kért. Édesapjának elmondta: meghatotta az a szeretet, amit a Szent Liturgia alatt látott közte és gyermekei között. "Nagy szükségünk van erre. Köszönöm, hogy tanúja lehettem ennek!"

Wallace érsek és egy kislány, a háttérben Atanáz püspök

További képek

Szöveg és fotók: Király András

Címkék