Új bölcsőde épült Felsőzsolcán

Az új épületet augusztus 31-én szentelte meg Orosz Atanáz püspök

épületszentelés

A Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda és Bölcsőde Felsőzsolcai Tagbölcsődéje immáron két csoportban fogadja a kisgyermekeket. A Szent Miklós Görögkatolikus Tagóvoda 2004-től kezdte meg működését két csoporttal Felsőzsolcán, majd öt évvel később a szolgáltatás kibővült egy bölcsődei csoport fogadásával. A település gyermeklétszámának növekedésével igény merült föl újabb bölcsődei férőhelyek kialakítására. A beruházás Magyarország Kormányának (EGYH-KCP-16-P-0115) támogatása keretében és a Miskolci Egyházmegye saját forrásának biztosítása mellett valósult meg. Az építkezés eredményeképpen a bölcsőde új épületrészbe költözhetett, mégis összekapcsolódva az óvodával. Az udvar arculata is megváltozott és megnövekedett, a különböző korcsoportú gyermekek elkülönített részen, korszerű és akadálymentes udvari játékokat vehetnek birtokba. 

a játszótér

Az ünnepség a házszentelés szertartásával kezdődött, melyet a Miskolci Egyházmegye püspöke, Orosz Atanáz vezetett. Ünnepi beszédében a püspök így fogalmazott: „Szeretnénk, hogy ebben a házban, ebben a bölcsődében, a jövő nemzedéke tudjon Isten áldásával felnőni. Szeretnénk egy új nemzedéknek alapokat rakni és az új nemzedék erkölcsi neveléséről gondoskodni egy olyan nehéz időben, amikor a szülők olykor magunk sem tudják, milyen irányba neveljék gyermekeiket. Segítségükre akarunk lenni itt, ebben a bölcsődében, és a most már nagyobbá vált óvodában, hogy mindig a teremtő Isten szándéka szerint nevelkedjenek gyermekeink. Szeretnénk, hogy ebben a bölcsődében, ahogyan más oktatási-nevelési intézményeinkben is, megkapják a szükséges szellemi-erkölcsi oktatást, képzést, nevelést. A szentelési szertartáson azért is imádkoztunk, hogy az ide beiratkozók megkapják Istentől azt az áldást, amivel életük kibontakozhat, és azt az üdvösséget, ami már itt a földön elkezdődhet.”

Szarka Tamás, Soltész Miklós, Bánné dr. Gál Boblárka, Orosz Atanáz

Az ünnepségen jelent volt Soltész Miklós, a miniszerelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Fedor Tibor, a Miniszterelnökség Egyházi Koordinációs és Kapcsolattartási Főosztályának vezetője, Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke, Szarka Tamás, Felsőzsolca polgármestere, intézményvezetők és természetesen az új bölcsőde épületének és arculatának tervezői, valamint kivitelezői.

Soltész Miklós

Soltész Miklós államtitkár köszöntőjében elismeréssel szólt a települést sújtó tizenegy évvel ezelőtti árvíz után megvalósult helyreállítási és fejlesztési munkák eredményeiről. Az új bölcsőde felépítése kapcsán így fogalmazott: „Hiszem azt, hogy az egyházzal közösen megvalósuló itteni nevelés a gyermekekből azt az értéket fogja kihozni, és elindítani őket egy olyan úton, ami után felnőtt korukban a legfontosabb részt megkapják az életből: a hitet, az örömöt és a közösség szeretetét.

Palkó Ildikó

Molnár Istvánné Palkó Ildikó Mária, az anyaintézmény vezetője örömének adott hangot, hogy a gyermekek olyan esztétikus, modern, minden igényt kielégítő környezetben tölthetik mindennapjaikat, ahol számtalan fejlesztő eszköz és játék szolgálja a gyermekek egészséges testi és lelki fejlődését. „A mi feladatunk, hogy a keresztény vallási nevelés alapjait letegyük." – tette hozzá ünnepi köszöntőjében az intézményvezető.

FÉNYKÉPEK

Szöveg: Miskolci Egyházmegye, fotók: Felsőzsolca Város Önkormányzata

Címkék