Te Szedd

Önkéntesen a tiszta Magyarországért programba bekapcsolódtak egyházmegyénk köznevelési intézménye is.

Az alábbiakban az Edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Iskola és Óvoda és a Miskolci Cigány Szakkollégium beszámolóját olvashatjuk.

Te szedd

5. Te Szedd!- Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akció

A kép eltávolítva.A mi iskolánk az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Iskola és Óvoda negyedszer csatlakozott az önkéntes országos akcióhoz, több mint 500 tanulóval, pedagógusokkal együtt. Már szerdán megkaptuk a zsákokat, kesztyűket, kötözőket postai úton. Csatlakozott hozzánk 100 dolgozójával a Borsodi Közszolgáltató Nonprofit Kft.

2015. május 15-én nagy örömünkre nem esett az eső, így osztályonként a tanulók más- más területre vonultak a városban. Fontos, hogy Edelény szép, tiszta város legyen, ezért nagy lelkesedéssel kezdtünk a szemétszedéshez.

Összesen 300 zsák szemét gyűlt össze a városban.

Az alsó tagozatos gyerekek csapatokat alkottak osztályon belül is, szétosztották a zsákokat és versenyeztek, hogy kinek gyűlik bele a legtöbb szemét. Kellően motiváltak voltak, és igényük is volt, hogy rendet, tisztaságot teremtsenek maguk körül. Élvezettel tisztították meg környezetüket.

A második évfolyam a piactéren takarított: gumikereket, törött korsót is találtak, nagy volt az aktivitás, lelkesedés.

Gyerekek beszámolói a szemétszedésről:

-          A mi osztályunk pénteken a Finkei utat és környékét tisztította meg. Kb. négy zsák szemetet szedtünk, nagy része papír és nylon volt. Véleményem szerint ez az akció hasznos, mert felhívja az emberek figyelmét, hogy ügyeljenek környezetük tisztaságára.

A kép eltávolítva.Deli Vanda 7.b.

-          A mi osztályunk a Református templom, és környékén szedte a hulladékot. Számunkra nagyon megnyugtató érzés volt, hogy ilyen műemlék előtt az emberek nem szemetelnek annyit. Lehet, hogy nem mi szedtük a legtöbb szemetet, de örülünk, hogy segítettünk Edelény tisztaságának megóvásért.

        6.a. osztály

-          A Rendezvények Háza és az Oltalom Óvoda környéke volt a mi területünk. A gyerekek jól érezték magukat: „Boldogok voltunk!”- mondták. Sok volt itt a szemét, de ők nem féltették ruhájukat, nem undorodtak, szívesen vették fel a legapróbb szemetet is, és ami a legfontosabb, nem kérdezték meg, hogy mit kapnak mindezért. Hazafelé megjegyezték, hogy jó hogy jöttünk ma iskolába

           Papp Istvánné tanító néni

 

-          A szemétszedés azért jó, mert országunk tiszta és szép lesz, és nem káros semmire. Én pedig örülök, hogy segíthetek az ország megtisztításában.

2.a.

 

-          Ez az a nap, amikor a világ megfrissül, és a környezet megtisztul. Sajnos sok ember szemetel, de mi lelkesen tesszük a zsákba. A szemét egy nagyon rossz dolog, nem szeretem látni.

2.a.

-          A környezetünk tiszta lesz, és jó móka a szemétszedés. A növények is tovább élhetnek, és a barátainkkal is együtt lehetünk.

2.a.

 

-          A szemét károsítja környezetünket, és a levegőt is, és ez rossz nekünk, mert betegek lehetünk.

2.a.

-          Ha tiszta lesz a környezetünk, az élőlények nem halnak meg olyan hamar.

2.a.

 

-          Azért fontos ez, hogy ne szennyezze a környezetet, ne kerüljön a levegőbe, és ne kerüljön a földbe a szemét. Mert az eldobált szemetet a kukába kellene dobni.

2.a.

Üzenetek

·         A szemét nem értékes, ha nem jó helyre kerül. A megfelelő módon gyűjtött hulladék viszont újrahasznosítható- nem szennyezi a környezetet és másodnyersanyag lesz belőle, így lassítható a Föld erőforrásinak kiaknázása.

·         Ne dobáld szét a szemetet, hogy ne legyen az ország egy nagy szemétdomb!

·         Mutass példát a felnőtteknek, tanítsd őket! Nem szétdobálni, hanem összeszedni kell!

·         Ahogy mindennek a maga helyére kell kerülnie, úgy a szemétnek is.

·         Szétdobált szemét az utcán… Szép látvány? Ha nem tetszik, akkor TE SE TEDD!

·         Te se dobáld el, inkább szedd össze velünk!

·         Ha más eldobja, TE AKKOR SE tedd!

·         A tér a miénk, ne szemetjük tele!

·         Érezd otthon magad az utcán is, ne dobáld szét a szemetet!

 

Mindenkinek szívügye kell legyen a környezet tisztaságának megóvása, a jövő vonatkozásában is. Lehetőséget ad az iskoláknak a környezetvédelmi irányú közösségi szolgálat megszervezése, közösségi élmény feltételeinek megteremtése. Negatív képet alkotnak a szemetelésről, és átgondolhatják, hogy a hulladék megfelelő helyre téve érték, és újra hasznosítható. Közös érdekünk, hogy a fiatalok megtanuljanak vigyázni a körülöttünk lévő értékekre.

                                                                                  Polácsikné Lénárt Márta

                                                                                           koordinátor

TeSzedd! Mi szedtük!

A kép eltávolítva.A miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégium hallgatóival 2015. május 15-én csatlakoztunk a Teszedd országos szemétszedési akciójához. Az eredetileg 15 fős létszám helyett sajnos csak 6-an vettünk részt a szemétszedésen, mert több egyetemistának tanulmányi elfoglaltsága akadt. Fejenként egy zsák szemetet szedtünk össze az Egyetemváros és az Avas városrész közötti dombos területen.

A találkozó reggel 9 órakor történt az Egyetemváros Uni-Hotel parkolójában, majd felosztottuk egymás között a megtisztítani kívánt területet. Az idő nekünk kedvezett, a kis létszámú csapat lelkes volt és ügyes. Azonban az előző napi esőzés okozta sár  és a nagyon magas fű, bozót igencsak megnehezítette a feladatunkat.  Két héttel az akció előtt látványosan szemetes volt a környék, telis-tele háztartási hulladékkal. Azonban a szemétszedés napjáig annyira benőtte a szemetet a gaz, és olyannyira nagy volt a sár, hogy megközelíthetetlenné vált.  Ettől függetlenül ez a nap számukra nem csak környezetük egy kis részének megtakarításáról és a környezetvédelemről szólt, hanem arról is, hogy JÓ EGYÜTT JÓT TENNI!

 

Címkék