Szent Péter-napi pápai szentmise Fülöp metropolitával

Embertelennek és megmagyarázhatatlannak nevezte a keresztények mai üldözését Ferenc pápa a Szent Péter és Szent Pál-ünnepnapi szentmisén, amelyet az újonnan kinevezett érsek-metropolitákkal mutatott be, közöttük Kocsis Fülöp metropolita atyával, a görögkatolikus Hajdúdorogi Metropólia vezetőjével.

Fülöp érsek

Ferenc pápa úgy fogalmazott, hogy a keresztények üldözése „borzalmas, embertelen és megmagyarázhatatlan, és sajnos ma is a világ számos részén zajlik mindenki szeme láttára és mindenki hallgatása közepette”.

 

 

 

 

A Szent Péter és Szent Pál apostol ünnepnapján a Szent Péter-bazilikában bemutatott ünnepi misén az egyházfő megáldotta és átadta a palliumot az utóbbi egy évben kinevezett 46 új érsek-metropolitának. A palliumot személyesen vette át a pápától Kocsis Fülöp érsek-metropolita is, a Ferenc pápa által alapított görögkatolikus Hajdúdorogi Metropólia vezetője, akit június 12-én iktattak be tisztségébe.

 

 

 

 

A palliumok átadására minden évben Szent Péter és Szent Pál június 29-ei ünnepén kerül sor. A pallium a Szent Ágnes napján megáldott bárányok gyapjából készült, hat kis fekete selyemkereszttel díszített, stólaszerű gyapjúszalag.

 

 

 

 

A korábbi hagyománnyal ellentétben Ferenc pápa a palliumot nem helyezte rá az érsek-metropoliták vállára, erre minden érsek saját székhelyén kerítenek majd sort.

A mise végén az egyházfő Szent Péternek a bazilika főoltára alatt levő sírjánál Ióannisz Ziziulasz pergamoni metropolitával közösen imádkozott, aki az I. Bertalan (Bartolomaiosz) konstantinápolyi pátriárka által az ünnepre Rómába küldött delegációt vezette.

Képgaléria és bővebb tudósítás:

http://magyarkurir.hu/hirek/ferenc-papa-legyetek-az-imadsag-hit-es-tanusagtetel-emberei#lightbox['g62374']/10/

Címkék