Százéves lett a Fáy

A Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakgimnázium a Miskolci Egyházmegye fenntartásában hat éve működik, azonban az intézmény története már egy évszázados. 2017. október 3-án centenáriumi sétával, hálaadással és tortával ünnepelték a "fáysok" iskolájuk fennállásának 100. évfordulóját.

100 éves a Fáy

Fedor Péter, nevelési igazgatóhelyettes beszámolója:

1917. október 3-án indult Miskolcon iskolánk elődje a Női Felső Kereskedelmi Iskola. „100 év, 10 igazgató, 8 név, 5 épület” – talán ez a legegyszerűbb összefoglalása az eltelt időnek. Minőségi képzés, használható szaktudás, a test, a lélek és a szellem nevelése – ez volt a száz év jellemzője.

A századik évforduló napján (százasával = 3-4 osztály együtt) végigjártuk iskolánk idővonalát.Történészeink kiselőadásokat tartottak minden helyszínen. A Déryné utcában az iskola alapításáról volt szó. A Papszer utcánál az első tíz évről, a felvételikről, a tantárgyakról. A Zenepalotánál arról, hogy ez az épület már kifejezetten elődeinknek készült. A Palóczy utcánál arról a majdnem 30 évről, amikor a közgazdasági ágazat kifejlődött. Szót kerítettünk még Fáy András személyéről, 56-os vértanúnkról, Grómusz Máriáról, kiemelkedő tanár személyiségekről.

100 éves a Fáy

A centenáriumi sétát természetesen a mostani Fáyban fejeztük be: egy kis hálaadással és tűzijátékos tortával. Mindenkinek jutott az emlékezésből, az ünnepből, a tortából. Isten éltessen iskolánkat, s mindazokat, akik itt tanítanak-nevelnek, akik itt tanulnak, s akik segítik munkánkat!

FÉNYKÉPEK

Címkék