Lezárta tanévét a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium

A miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium is lezárta tanévét, amely alatt több mint 50 program lehetőséggel szolgált a szakkollégisták számára.

díjátadás

A szakkollégium beszámolója:

Az évet Egerben nyitottuk az országos KRSZH tanévnyitóján, de a két szemeszter alatt Eger mellett lehetőség nyílt még számos kirándulásra. Nem egyszer jártak hallgatóink Budapesten, ahol ősszel a Madách Színházban nézhették meg az Operaház fantomja című darabot, tavasszal pedig a Roma Integrációs Nap keretében előadásokat hallgathattak. Szerencsen a Szerencsi Bonbon Kft-nél csokoládét, Tolcsván a Helia-D Herba-kastélyban saját kozmetikumokat készíthettek.

Márciusban a szakkollégium három tagja igazgató úrral elutazhatott Brüsszelbe, ahol további kirándulásokon és élményeken vehettek részt, emellett kapcsolatokat építhettek.   

Májusban szakkollégiumunk meghívást kapott a debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégiumtól így a debreceni testvérkollégiumunkban tettünk látogatást a kollégistákkal.

előadás

A kirándulásokon kívül olyan előadásokon, vitaesteken vehettek részt a hallgatók, amelyek mind-mind bővítették ismereteiket, általuk fejlődni tudott személyiségük. A közismereti és kulturális modulunk keretében előadást tartott a szakkollégistáknak Radomszki Lászlóné társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár asszony a sikeres roma projektekről, valamint a kedd esténként megrendezett spirituális modulunkon vendégünk volt Patkó Gyula a Miskolci Egyetem volt rektora, aki az életútjáról mesélt a hallgatóknak.

Idén már 10 éve, hogy megrendezésre került a Lakatos Menyhért Szavalóversenyünk, amelyen két alumni szakkollégistánk már felkészítő tanárként volt jelen a megmérettetésen.

Mindemellett a mostani évben is lehetőségük nyílt a szakkollégistáknak a közösség építésének jegyében olyan csapatépítő programokon részt venni, mint a bowling vagy lézer harc, de az Elme házának szabaduló szobáit is kipróbálhatták, valamint nem egyszer tartottak közös főzést is.

Szakkollégiumunk rendkívül fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást, így ősszel adománygyűjtést szerveztünk a Monoki Kossuth Lajos Általános Iskola diákjainak és családjaiknak, amelyeket decemberben Mikulás-nap alkalmából rövid műsor keretében átadtunk az iskolásoknak.

Az adománygyűjtésen felül több kisebb akcióban is részt vehettek a szakkollégisták. Nem az első év, hogy a TeSzedd szemétszedési akcióhoz csatlakozva közvetlen környezetüket tisztították meg a szétdobált szeméttől a szakkolisok. Továbbá a Miskolci Állatsegítő Alapítvány négylábúit vihették el sétálni hallgatóink.

E tanévben két kiadványunk is megjelent. Januárban az alumni hallgatóink beszámolóival a „Bizalom, őszinteség, nyitottság” című, júniusban pedig a jelenlegi szakkollégisták által írt versekkel teli Szeretet nélkül, semmik vagyunk 3. verseskötetünk.

A tanévet eredményesen zártuk. Összesen 8 fő vehette át diplomáját az őszi és tavaszi félévben, 3 fő szerzett nyelvvizsgát, 1 fő hallgatónk a TDK-n szerepelt eredményesen.  

Makkai atya és egy hallgató

Borai Gabriella szakkollégistánk Tanulmányi Emléklapot kapott, az Év szakkollégistája díjat Suha Lilla vehette át.

Hallgatóink mellett a szakkollégiumunk is díjban részesült, hiszen Miskolc Város Napján a szakkollégium részére Pro Minoritate díjat vehetett át Makkai László igazgató atya, valamint Orosz Atanáz püspök úr. Továbbá ismételten Családbarát Hely tanúsító védjegyet kapott szakkollégiumunk. Hálásak vagyunk gondviselő Istenünknek az elért eredményekért.

 

 

 

Címkék