Lelki felkészülés a tanévre

A Miskolci Egyházmegye köznevelési és szakképző intézményeinek pedagógusai Sátoraljaújhelyen tartották a tanévkezdő lelkigyakorlatot

előadáson

Új tanév kezdődik néhány nap múlva az iskolákban. A családok a tanszerek vásárlásával készülnek, a kicsik alig várják az új könyvcsomagot, és persze az iskolákban is rég elkezdődött már az új tanévre való felkészülés. A gondosan kitakarított tantermek, iskolai folyosók várják a gyerekek érkezését, a tantárgyfelosztások elkészülte után pedig a tanárok is készítik terveiket az új tanévre. A sokféle készület között talán a legfontosabb a lelki készülődés az egyházi iskolákban. A Miskolci Egyházmegye területén működő görögkatolikus fenntartású köznevelési és szakképző intézmények több, mint 70 pedagógusa idén Sátoraljaújhelyen, a Georgikon Görögkatolikus Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban gyűlt össze augusztus végén, hogy háromnapos lelkigyakorlattal készüljön a hamarosan kezdődő 2023/2024-es tanévre. 

imaóra

A lelkigyakorlat témája az összegyűlt pedagógusok számára nagyon aktuális "Meghatározó szavak" voltak, amelyek ott maradnak egy életen át az ember lelkében, és sokszor alakítják a sorsunkat. Talán mindenkinek vannak ilyen szavak az életében, amit szülőtől, nagyszülőtől, egy meghatározó pedagógustól kapott. Janka Gábor kazincbarcikai parókus atya személyes példáival, gyönyörű versekkel, megrendítő novellákkal segítette a lelkigyakorlat résztvevőit abban, hogy rádöbbenjünk a szavak erejére, hiszen a kimondott szó a pedagógus egyik legfőbb munkaeszköze. Komolyan kell venni hát, hogy építsen. Az igazság szolgálatába kell állítani, ami végső soron az Isten. 

kiflik

A lelki felfrissüléshez az is hozzátartozott, hogy a vendéglátó intézmény dolgozói mindenből a legjobbat adták a résztvevőknek. Az iskola kertészetéből a friss zöldségek, gyümölcsök. A pékműhelyből a reggelire sütött kifli, a cukrászatból az ebédhez, vacsorához felszolgált sütemény. Köszönjük a munkájukat!

csoportkép

A lelkigyakorlat sikerének egy másik fontos kulcsa, hogy olyan helyszíneket, légkört tudjunk kialakítani, ahol könnyen nyílik az ember lelke. Első napon a Sátoraljaújhely mellett található Szár-hegyre sétáltunk fel, hogy a Magyar Kálvária történetét megismerhessük, és főleg imádkozzunk. A második napon kenuval jutottunk el Borsiba. A csodálatos környezet, a folyó szépsége önmagában lelkigyakorlat volt, legalábbis néhány kolléga ezt fogalmazta meg  a nap végén A mai Szlovákia területén található településen született Rákóczi Ferenc.

a templomban

Azok, akik a kenuzást nem vállalták be, a felújított, s ma múzeumként működő kastélyt nézték meg, majd az ottani görögkatolikus templomban közösen imádkoztunk, és ott tartottuk meg az elmélkedést is. Az utolsó napon pedig a sátoraljaújhelyi csodálatos görögkatolikus templomban végeztük a záró Szent Liturgiát. 

a templomban

Remélem, hogy felfrissült, lelkes, és életformáló szavakat kimondani akaró pedagógusok tértek haza a saját intézményükbe, akik az előadó által szavalt Pilinszky verset is magukkal viszik erre a tanévre:

Átváltozás

Rossz voltam, s te azt mondtad, jó vagyok.

Csúf, de te gyönyörűnek találtál.

Végig hallgattad mindig, amit mondtam.

Halandóból így lettem halhatatlan.

Szöveg és fotók: Papp Zoltán

Címkék