Kezdetét vette a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó

Augusztus 1-én hivatalosan is kezdetét vette Lisszabonban az Ifjúsági Világtalálkozó. A katolikus egyház legnagyobb ifjúsági rendezvényére a portugál szervezők tájékoztatása szerint mintegy 300 000 érkezett a világ minden tájáról. Hazánkat több mint 1300 fiatal képviseli határainkon innen és túlról.

megérkezés

A magyar fiatalok csoportjainak többsége július 31-én érkezett meg a Lisszabonba repülővel, busszal és biciklivel. Közel 400-an már a központi eseményeket megelőző, a portugál egyházmegyékben Coimbrában és Portimao-ban tartott előtalálkozókon is részt vettek. Már az előtalálkozó élményei is nagy tapasztalatot jelentettek a portugál vendégszeretetről, és nincs ez máshogy Lisszabonban sem.

A keddi nyitónappal vette kezdetét az Ifjúsági Fesztivál, az Öröm Városa, a Kiengesztelődés Parkja és a Hivatások Expója programsorozata is a portugál városban. Az Ifjúsági Fesztivál számos spirituális, zenei, kulturális, színházi, képzőművészeti, szabadidős és sportprogramot kínál a résztvevőknek. Az Öröm Városa a köztünk élő Krisztus felismerésének a helye. Városszerte a zarándokok a keresztény örömmel átitatott események sokaságába futhatnak majd bele. A Kiengesztelődés Parkja lehetőséget kínál a fiatalok számára, hogy a gyónás szentségén keresztül találkozzanak az irgalmas Istennel. A Hivatások Expója programjainak célja az, hogy segítse a fiatalokat élethivatásuk felismerésében: akár szakmájuk, akár családos vagy különleges módon Istennek szentelt hivatásuk megtalálásában.

csoportkép

A program hivatalosan augusztus 1-én este a nyitó szentmisével kezdődött, amelyet a hagyományoknak megfelelően a helyi egyház püspöke Manuel Clemente bíboros, Lisszabon pátriárkája celebrátl a belvárosban található VII. Eduárd Parkban. A portugál szervezők így biztatják a már Lisszabonban lévő fiatalokat a részvételre: “Siessünk a misére! Mint egy test, fogadjuk a Kenyeret, amely azért van szétosztva, hogy mindenkihez eljusson, és a bort, amely megvidámítja mindazok szívét, akik isznak belőle. Így leszünk Krisztus tabernákulumaivá. Az Ő kegyelmével, mindannyian is misszionáriusok és evangelizátorok leszünk Lisszabonban.”

Ferenc pápa szerda délelőtt érkezik meg Lisszabonba: portugáliai apostoli látogatásának középpontjában a fiatalokkal való találkozás áll majd. A Szentatyát a fiatal zarándokok csütörtök este fogadják majd ünnepség keretében a VII. Eduárd Parkban, közöttük mintegy 1300 magyar fiatal is.

Forrás:az MKPK Ifjúsági Bizottsága IVT szervező csapata

Címkék