IKOSZ: Szentháromság-Családegyház a Görögkatolikus Metropóliában

Hely
Hajdódorog
Dátum (old)

A Görögkatolikus Metropólia május 21-én történelmi központjában, Hajdúdorogon családpasztorációs konferenciát szervezett.

Atanáz püspök

A konferenciát az hívta életre, hogy közösen fogalmazzák meg azokat a célokat, amelyek  görögkatolikus egyházunkban előttünk állnak. Hiszen csak együtt alakíthatjuk ki és végezhetjük el azokat a feladatokat, melyekkel Ferenc pápa és a szinódus szándékának megfelelően meg tudjuk újítani lelkipásztori életünket, különös tekintettel a családokra, akik ma nagy megerősítésre szorulnak, s akik ugyanakkor egyházunk és életünk legfontosabb alapját adják.

Az eseményen a görögkatolikus parókiákon szolgáló áldozópapok feleségükkel és híveik közül egy-egy házaspárral vettek részt.

A szombati rendezvény a III. imaórával kezdődött, melyet Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója vezetett.

Ezt követően Kocsis Fülöp metropolita foglalta össze gondolatait a családszinódus és Ferenc pápa Amoris Laetita apostoli buzdítása alapján. Azt javasolta, hogy ne csak a templomunkat tegyük családossá, hanem a családunkat is tegyük templomossá.

Az esemény díszvendége Habsburg Eduárd, szentszéki nagykövet volt, aki Egyház a családban - család az egyházban címmel tartott előadásában saját tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel. Többször is idézte Teréz anyát, aki szerint „amelyik család imádkozik, az együtt is marad”.

Ezután Korom József és felesége, Kata, pécsi családreferensek számoltak be a családpasztoráció kezdeti nehézségeiről, és az azt követő eredményekről. Véleményük szerint olyan célt kell kitűznünk a családpasztorációban is, amiért érdemes elkötelezni magunkat, és ezáltal értékes közösséget teremthetünk.

Az összegzést Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke tartotta, melyben a családpasztoráció súlypontjait és sajátosságait emelte ki a Metropóliában. Hangsúlyozva a nap jelentőségét mindnyájunkat arra buzdított, hogy ez a mai esemény hozzon valóságos paradigmaváltást, amelyben görögkatolikus egyházunk az eddigieknél sokkal nagyobb figyelemmel fordul a családok felé, még jobban ügyel a családi értékek megtalálására és megélésére.

A konferencia a paraklisz éneklésével fejeződött be, melyet Atanáz püspök atya javaslatára az éppen nevenapját ünneplő Szilárd püspök atyáért és egész magyar görögkatolikus egyházunkért ajánlottak föl.


KÉPEK

Címkék