Hűségben és reménységben

A Miskolci Egyházmegye centenáriumi ünnepségét lelkileg előkészítő imalánc kezdődött Kazincbarcikán

logo

XI. Piusz pápa 1924-ben létesítette azt az apostoli adminisztratúrát, amely a trianoni békeszerződések után Magyarország területén maradt eperjesi és munkácsi egyházmegyék parókiáit fogta össze. Ez, a Miskolci Apostoli Exarchátus, tulajdonképpen a mostani Miskolci Egyházmegye jogelődje.

Atanáz püspök

Az előttünk álló mintegy másfél évben az exarchátus megalapításának századik évfordulójára számos eseménnyel készül egyházmegyénk.

2023. február 28-án kezdődött az az imádságsorozat, ami az egyházmegye mind a hat esperesi kerületében száz-száz napon át tart majd, és 2024-ben ér véget. Az első száz napot a Borsodi Esperesi Kerület kezdte meg: Abod, Edelény, Irota, Kazincbarcika, Múcsony, Ózd, Rakaca, Rakacaszend, Sajószentpéter, Szuhakálló és Viszló parókiáin hangzik el minden egyes nap az az imaóra, amelyet egyházmegyénk lelki megerősödésért ajánlanak föl.

Az imaórán

A legelső imaórát Atanáz püspök vezette Kazincbarcikán. A kora reggeli időpont dacára nem csak az esperesi kerület szolgálattevői, hanem kazincbarcikai hívek is részt vettek az imaórán. Sőt, dr. Janka Gábor atyának, aki kazincbarcikai parókusként a borsodi kerület esperese is,  sikerült megszólítania az igencsak szép számú középiskolás korú görögkatolikus hittanosokat is.

Janka Gábor

Atanáz püspök szerint a centenárium nem csak ünnepség, hanem a megújulás lehetőségét is jelenti, amelyre ezzel a sorozatos imádsággal lelkileg is készülünk.

csoportkép

Címkék