Felújított óvodát adtak át Edelényben

Edelényben, a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola Oltalom Tagóvodája felújított épületét február 7-én adták át.

Oltalom Tagóvoda bejárata

„Üdvözítő Istenünk … őrizd meg minden bajtól sértetlenül mindazokat, kik

ebben az óvodában nevelkednek és dolgoznak.”

Befejeződött a Miskolci Egyházmegye fenntartásában működő óvoda külső-belső felújítása. A kormánytámogatással, az EGYH-KCP-16-P-0115 pályázati programban megvalósult munkálatok során az épület egészét hőszigetelték, elvégezték a konyha teljes körű gépészeti felújítását és modernizációját, valamint újabb kiszolgáló helységek kialakítása történt meg.

Az óvoda szentelési ünnepsége Tóbiás Lászlóné óvodavezető köszöntő és köszönő szavaival kezdődött. Ezután a gyerekek műsora következett, amelyben az óvoda védőszentje, az Istenszülő mennybevételének történetét adták elő. Az apokrif irodalomra építő dramatizálást a jelenlévők nagy figyelme kísérte. Az óvónők a Találkozás ünnepének énekeiből választva köszöntötték az intézmény védőszentjét.

A szentelési szertartást Orosz Atanáz megyéspüspök végezte. „Mint ahogyan Zakeus házának belépésed által üdvöt szereztél Krisztus Urunk, úgy most is, fölszentelt szolgáid s velük együtt angyalaid bemenetével add békességedet e hajléknak, s kegyelmesen áldd meg azt” – hangzott a szertartás fő éneke. A főpásztor a jerikói vámos történetét véve alapul közvetlen hangon szólt a gyerekekhez, majd minden dolgozó felelősségére emlékeztetett szólván a profán és a megszentelt épület különbözőségéről, s hangsúlyozva a példaadás kötelességét. Üzenetét összefoglalja a rövid mondat: a megszentelt épület kötelez!

Orosz Atanáz olajjal keni meg az óvoda falát, előtérben Marincsák László

Demeter Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjében utalt Himnuszunk első sorára, mely felelősséget hárít mindannyiunkra. Ha a magyarság és a nemzet felemelkedését hatékonnyá akarjuk tenni, akkor ez csak az egyházakkal való szoros együttműködéssel lehetséges, melynek gyümölcse ma itt is látható. Beszédében hangsúlyozta a gyerekek jövőjéért való fáradozás és a szeretet megélésének fontosságát.

Molnár Oszkár, Edelény polgármestere köszönetét fejezte ki a város egyházi fenntartású intézményeiben folytatott áldozatos munkákért, amelyek eredményeként olyan körülmények és bánásmód biztosított a gyerekeknek óvodás kortól a középiskoláig, szakképzésig, amivel mindenhol megállják, megállhatják a helyüket.

Az egyházmegye számos intézménye képviseltette magát a jeles eseményen, s együtt adtak hálát az Isten kegyelméért.

FÉNYKÉPEK (Kaló Attila)