Fél évtizede alapította egyházmegyénket Ferenc pápa

Öt évvel ezelőtt görögkatolikusságunk jelentős mérföldkőhöz ért. Emlékezzünk hálaadással egyházmegyénk megalapításának évfordulójára.

dr Kaulics László

A Miskolci Apostoli Exarchátust Ferenc pápa 2015. március 19-én kelt apostoli konstitúciójában eparchiai rangra emelte, megalapítva ezzel a Miskolci Egyházmegyét.

a bulla szövege

Ferenc pápa a Magyar Katolikus Egyházon belül a bizánci rítusú katolikusok számára megalapította a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyházat. A Hajdúdorogi Egyházmegyét, Debrecen székhellyel metropolitai székké emelte, metropolitájának Kocsis Fülöpöt nevezte ki. A Miskolci Apostoli Exarchátust egyházmegyei rangra emelte, első püspökévé Orosz Atanázt nevezte ki. Megalapította a Nyíregyházi Egyházmegyét, most már Szocska A. Ábel az egyházmegye püspöke.

A pápai bullát ünnepélyes keretek között Miskolcon, két hónappal később, 2015. június 13-án hirdette ki Alberto Bottari de Castello pápai nuncius.

Costello nuncius

Egyházmegyénk területe Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyékre terjed ki, hatvanhárom parókiát látnak el lelkipásztoraink, valamint a hozzájuk tartozó településeket.

Az egyházmegye számos változást és fejlődést ért el az utóbbi öt évben is számos területen; intézményi bővítések, felújítások sora valósult meg.

Jelenleg nyolc helyszínen működik óvoda, öt településen létesült általános iskola. Három helyszínen középiskolások számára különböző képzési lehetőségek érhetők el, a felsőoktatásban tanulók számára bővült a kollégiumi elhelyezés lehetősége. Mintegy 3700 gyermek tartozik az intézményekhez. Az Egyházmegye egyik legfelelősségteljesebb területe közé tartozik a családoktól átmeneti gondozásba vett gyermekek ellátása. Velük a tolcsvai székhelyű Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény foglalkozik. Tizenegy lakásotthonban, valamint közel kétszáz nevelőszülőnél mintegy nyolcszáz gyermeket látnak el. A parókusok irányítása mellett tizenöt településen házi segítségnyújtó szolgálataink működnek. Két városban, Ózdon és Sátoraljaújhelyen idősek számára bentlakásos otthonokban nyílik lehetőség ellátás igénylésére.

A számok mellett azért ne felejtsük el, amit az első megyéspüspök mondott az egyházmegye megalakulásakor: „Az egyházmegye nem önmagáért jött létre, hanem hogy Jézus Krisztus örömhírét adja tovább; hogy örömhírt vigyen a szegényeknek.” Ezt a küldetését folytatja az egyházmegye a mai nehéz időben is.

Címkék