Családi nap Felsőregmecen

Születésnap volt a tematikája a Felsőregmecen megrendezett családi napnak az elmúlt hét végén

táncolók

Festői környezetben terül el a piciny falu, Felsőregmec, a szlovák határ közelében. A szomszédos településen van parókia, onnan jár át Lipusz László atya, hogy összefogja a maroknyi közösséget.

Magam is igyekszem minden hónap utolsó szombatján részt venni az ottani Szent Liturgián, vagy egyéb közös imádságon, s utána szívesen foglalkozok a gyerekekkel. Júniusban ez a szombat huszonnegyedikére esett, ami egyházunk kiemelt ünnepe. Hiszen Jézus Krisztus és az Istenszülő mellett Keresztelő János az a szent, akinek a születésnapját megtartjuk. A liturgiát ezúttal Martinek Zsolt esperes atya végezte. Megtelt a kis kápolna, különösen örültünk annak a tíz gyermeknek, akik egy héttel korábban járultak először az Eucharisztiához.

Martinek Zsolt, Lipusz László

Családi napot terveztünk erre a szombatra, s kézenfekvő volt, hogy minden a születésnap témájához igazodjon: a rajzok, színezők, a kézműveskedés, amit nagyon köszönünk a Kazincbarcikáról érkező Kozma Lászlóné Marikának, és Ignácné Édl Katinak!

Az, ugye, nem igazi szülinap, ahol nincs vendéglátás és ajándék… Hála a Miskolci Egyházmegyei Karitásznak és egy segítő alapítványnak, valamint Horváth Ernő helyi polgármesternek, üstben készült a pörkölt. Már kora reggel hozzáláttunk az előkészületekhez, Mundér Gusztávné, Gyöngyivel, Mundér Attilával és feleségével, Anikóval, és Vojvoda Béláné, Arankával. Jó sok tésztát főztünk hozzá, hisz magunk se gondoltuk, de Laci atya hetven (!) résztvevőt számolt össze!

főzés

Csejoszki Szabolcs atya a karitász részéről gondoskodott, hogy tombolahúzásban és kis jutalom-édességben is részesüljünk.

A hangulatot fokozta, hogy a helyi gyerekek rövid táncos műsorral készültek, illetve vendégül láthattuk a nyírkátai cigány hagyományőrző Pharne Cherhaja (Fehér Csillagok) táncegyüttest. Köszönet a Nyíregyházi Egyházmegye cigánypasztorációs munkatársának, Nagy Zoltánnak!

zanélés

A felsőregmeci görögkatolikus közösség zömében roma származású családokból áll. Számomra, de elmondásuk szerint nekik is, igen nagy öröm volt együtt imádkozni és kikapcsolódni. Hálásak vagyunk mindenkinek, aki munkával, anyagiakkal, szervezéssel hozzájárult ehhez a remek programhoz.

Leginkább: HÁLA A GONDVISELŐ ISTENNEK!

FÉNYKÉPEK

Szöveg és fotók: Orosz Istvánné

Címkék