Asszonyok az Egyház szolgálatában …

Június-július hófordulóján tartották Máriapócson a görögkatolikus tisztelendő asszonyok lelkigyakorlatát.

csoportkép

Az öt napot érintő program vezető lelkésze, Bán Zsolt Jónás ferences szerzetes atya, Szentkútról érkezett. Újszövetségi asszonyok történetét, személyiségét hívta segítségül, hogy párhuzamot vonjon ezeknek a nőknek, s a tisztelendő asszonyoknak az élete között.  Sajátos, új szempontok hangzottak el név nélküli szentírási alakokkal kapcsolatban, mint a két fillérét odaajándékozó asszony, vagy a Jézus lábait könnyeivel mosó, hajával törölgető nő, és mások. Természetesen, Mária-kegyhelyen lévén, nem maradt ki Erzsébet és az Istenanya sem.

papnék

A papfeleségek a kegytemplom szertartásaiba is bekapcsolódtak. A vasárnap esti vecsernyét Kocsis Fülöp metropolita atya végezte. Ez Péter és Pál főapostolok ünnepének előesti, litiás nagyvecsernyéje volt, amelynek keretein belül három tanulmányvégzett papnövendéket az érsek-metropolita atya alszerpappá avatott. Így egészen különleges eseménnyel kezdődhetett meg a lelkigyakorlat.

Orosz Atanáz

A hétfői vecsernyét Szocska Ábel atya, a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke, a keddit Dr. Orosz Atanáz atya, a Miskolci Egyházmegye püspöke tartotta. Mind a három hierarcha a papnékkal töltött egy-egy estét. Bevezető gondolataikat követően szabadon beszélgettek Egyházról, papnéi feladatokról, papi házasságról, gyereknevelésről.

Orosz István kegyhelyigazgató atya a Paraklisz (Istenszülő tiszteletére végzett imádság) keretében szólt a papfeleségekhez. Kedves szavakkal biztosította őket arról, hogy az Istennek gondja van rájuk!

papnék

Egyik délutánon – Jónás atya által megadott szempontokkal – egy film közös nézése, és az arról folytatott beszélgetés, másik napon irányított játék oldotta a lelkigyakorlat fegyelmét. Utóbbit úgy vezette Grunda Dávid atya, a bazilika káplánja, hogy a sok nevetés mellett mind jobban megismerjék egymást a papnék.

papnék

Ritka megtiszteltetés is érte a jelenlévő asszonyokat. Az együtt töltött napok során meghívott vendégként Lévai Anikó asszony, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete tett látogatást a görögkatolikus közösségben. Közvetlensége, természetessége, a perifériára került emberek iránti empátiája, lelkiismeretes munkavégzése és elkötelezettsége sok tekintetben hasonló mindazzal, amit egy pap feleségének a mindennapjai mutatnak.   Ki-ki a maga területén, a maga szintjén, mégis hasonló érzelmekkel, örömökkel és gondokkal szembesül, amiről egész estés együttlét során beszélgethettek Anikó asszonnyal, miniszterelnökünk feleségével a görög papok nejei.

papnék

A lelkigyakorlat lezárásakor elhangzott: idén oly sok testi-lelki-szellemi élmény érte a résztvevőket, hogy nehéz lesz jövőre a szervező dolga… Hála Istennek ez a mondat ugyanígy elhangzott tavaly is, tavalyelőtt is… Minden év újabb értéket hoz, segít a közösségépítésben, új lendületet ad a keresztény élethez. És ez igen jól van így!

Szerző: Orosz Rita/Máriapócs Nemzeti Kegyhely

Címkék