Állami elismerés Egyházmegyénkben

A köztársasági elnök által adományozott állami kitüntetésben részesült Makkai Marianna tisztelendő asszony

Makkai Marianna

A Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetésben részesült Makkai Marianna Ágnes tisztelendő asszony, a  miskolci  Fáy András Görögkatolikus Technikum és Szakgimnázium tanára, a hátrányos helyzetű diákok felzárkóztatása iránt több, mint két évtizedes elkötelezetten és nagy odaadással végzett pedagógusi munkája elismeréseként.

A kitüntetés átadására 2023. augusztus 19.-én  került sor Budapesten. Az Érdemkeresztet Dr. Vitályos Eszter Miniszterhelyettes adta át.

díjátadás

Makkai Marianna Ágnes a Fáy András Görögkatolikus Technikum és Szakgimnázium oktatója. Pályáját a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Gimnáziumban kezdte, majd két gyermeknek adott életet, Makkai Domonkos és Makkai Janka édesanyja. A következő munkahelye a miskolci Szent Benedek Szakgimnázium volt, ahol hátrányos helyzetű fiatalok osztályfőnökeként és angoltanáraként végezte feladatát. Tizenkét éve a Fáy András Görögkatolikus Technikum és Szakgimnázium pedagógusa, attól a perctől, hogy egyházi fenntartásba került az intézmény.

Lelkiismeretes és odaadó pedagógus, aki különösen is szívén viseli a nehéz sorsú diákok előmenetelét. Szabadidejében is megteremti a lehetőséget, hogy külön készüljenek növendékei az emelt szintű érettségire és nyelvvizsgára. Kitartó munkájának köszönhetően a legeredményesebb pedagógusunk egyike. Nem véletlen, hogy egyhangúlag lett az Év Pedagógusa 2016-ban az intézményben.

A Miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégiumban több éven keresztül szervezte a nyelvoktatást és a nyelvvizsgára való felkészítést. A mai napig oktatja a roma fiatalokat, nem eredménytelenül.

a díj

2006-tól a Telc nemzetközi nyelvvizsga vizsgáztató tanára. A Theolingua egyházi szaknyelvi nyelvvizsga indulásától kezdve vizsgáztató a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán.

Mint angol nyelvtanár folyamatosan képezte magát és vett részt számos módszertani továbbképzésen, valamint tartott előadásokat is főleg hátrányos helyzetű diákok oktatása témakörében.  Kezdeményezője volt annak a módszertani megújulásnak, amit gyakorlatközösség néven ismer a szakirodalom. A gyakorlatközösség pedagógusok szoros szakmai együttműködése munkájuk eredményességének növelése érdekében. A téma hazai kutatójával Dr. Gordon Győri Jánossal dolgozott szorosan, hogy még jobb szakmai munkát tudjon végezni kollégáival együtt.

Férje görögkatolikus pap, ezért még több odaadással éli meg a kollégák előtt is hitéletét, példát adva ezzel minden munkatársának. Immár huszonnégy éve hűséges feleség és papné, aki teljes szívvel szolgálja férjével együtt Isten országának örömhírét az emberek között.

Fotók: KIM

Címkék