Ajándék a múzeumnak

A Görögkatolikus Múzeum gyűjteménye újabb tárgyakkal gazdagodott

Kocsis Fülöp,  Hittig Gusztáv

A Görögkatolikus Múzeum építése és a keleti egyházművészeti értékek megőrzésére, kutatására és bemutatására létrejövő új intézmény híre sokak figyelmét felkeltette. Az elmúlt két évben számos jelentős hagyaték és egyedi ajándék, felajánlás érkezett hozzánk. Görögkatolikus hívektől, papcsaládoktól éppúgy, mint gyűjtőktől vagy olyan személyektől, akik a családi örökség valamely darabjáról méltóképpen szeretnének gondoskodni. A múzeum gyűjteményébe kerülő új tárgyak száma az elmúlt két évben közel 300 darab.

Minden tárgynak megvan a maga sorsa és különleges élettörténete. Így van ez a november 30-án átadott, és ajándékozással múzeumunkba került athoszi kereszttel és díszes rózsafüzérrel is.

E két tárgyat Hittig Gusztáv úr ajánlotta fel családi hagyatékának személyes darabjaiból.

Az athoszi keresztet 1967-ben kapta meg nagyapja halála után. A kereszt az 1800-as évek elején már a család tulajdonában volt. Erre így emlékezik: „A  nagyapám elbeszélése alapján már 1830-ban a Zirc melletti birtokon ott volt. Nagyapám Melissa nővér látogatása után két évvel, 1967-ben meghalt. A nagymamám, pedig nagyapám kérése alapján nekem adta át.  Az athoszi kereszt akkor került ki az éjjeli szekrényemre és 55 éven keresztül ott várta a sorsát, amely most beteljesedett.”

keresztek

A visszaemlékezésben említett Melissa nővér a nagyapa testvére, a gyermek Habsburg Ottó főhercegnek volt nevelőnője. Magyar nyelvre és katekizmusra tanította. Így több, a Habsburg családdal kapcsolatos dokumentum is a birtokukban volt. Hittig Gusztáv szervezte meg a nemzetközi Károly Király Imaliga magyarországi tagozatát 2002-ben. IV. Károly magyar királyt 2004-ben avatta boldoggá Szent II. János Pál pápa.

rózsafüzér

A múzeumunknak ajándékozott 1846-ban készült különleges rózsafüzér történetére így emlékezett vissza: „Habsburg Ottóval így több alkalommal egyeztettem is, aminek következtében – emlékezvén Melissa nővérre és a családom oda adó szolgálatára -, beajánlott a vatikáni irattár technikai gyűjteményének a kutatói közé. Ennek a több hónapos munkának köszönhetően néhány technikai tárgyról kiderítettük, hogy mire lehetett használni azokat néhány évszázaddal korábban. A munka befejeztével különleges ajándékokat kaptunk Szent II. János Pál pápától. Így kaptam én IX. Pius rózsafüzérét, amelyet most szintén a Görögkatolikus Egyházművészeti Múzeumnak adományoztam. „

Múzeumunk köszönetét fejezi ki a különleges és nagylelkű adományokért.

Szöveg: Szabó Irén