A Missziós kereszt előtt…

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós szimbóluma október 10-13. között Miskolcon látható. A teljes liturgikus napot követő szertartások között hangversenyek, előadások hangzanak el, és közösségek érkeznek a Székesegyházba.

Atanáz püspök

Csütörtökön este a fiatalság köszöntötte a Missziós Keresztet a Búza téri székesegyházban. Másnap délelőtt a kisebbek tették tiszteletüket kereszt előtt; a Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda gyermekei és a Miskolci Görögkatolikus Általános Iskola minden tanulója. Az elsősök és a másodikosok hittanórán készült rajzaikat is elhozták.

rajzok

A missziós kereszttel való találkozásról a 3.a osztályos kisdiákok által megfogalmazott gondolatokból válogattunk:
Réka: „Amikor beléptem a Búza téri templomba, akkor olyat éreztem, mintha megérintett volna a Szentlélek. Egy kicsit meglepődtem azon, amit éreztem, de nagyon boldog voltam. Szép nagy ez a missziós kereszt…”
Mózes: „A missziós kereszt előtt jártam, és azért volt nagy élmény, mert énekelhettem a közösséggel és szabadon Istenben. Az volt a legjobb, hogy láthattam, a hit milyen csodás dolgokat teremthet.”
Vanda: „A missziós keresztnél jártam, és amikor megláttam, valami megmelengette a szívemet, és egy kicsit másképp láttam a világot a boldogságtól. Jó lett volna még sokáig ott lenni, több időt eltölteni a kereszt előtt.”
Milán: „Megnéztük a missziós keresztben a szentek ereklyéjét, és jó volt látni, hogy ilyen hatalmas. Nekem azért volt ez fontos, mert még nem gondoltam ilyenre, és jó érzés volt ott lenni mellette, ott imádkozni a közelében.”
Dóra: „Én azért vártam már nagyon, hogy a missziós kereszthez menjünk, mert benne van Szent Imre herceg ereklyéje. Ő az én harmadik védőszentem. Nagyon szerettem volna látni, de még nem volt rá alkalmam. Remélem, a családommal is ellátogatunk ide.”
Henriett: „Örülök, hogy láthattam a missziós keresztet és hódolhattam a jelenlévő Krisztusnak. Ez hatalmas örömmel töltött el.”

a kereszt előtt

Péntek kora délután először a miskolci Őszi Napsugár Otthon lakói imádkoztak közösen a templomban. Később, Atanáz püspök szavaival a „keresztre feszítés óráiban”, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet Fazekas utcai és a fiatalkorúak intézetének fogvatartottai érkeztek, hogy letegyék lelki terheiket. Lipták Pál börtönlelkész atya szolgálata mellett imádkoztak.

Naum kórus

Az esti szertartások mintegy bevezetése lett a Szent Naum Kamarakórus énekes áhítata. Váraljai Réka, Dobos Péter, Telenkóné Tóth Cecília és Seres Tamás előadásában csendült fel válogatás a keleti egyház énekeiből. Nem csak magyarul, hanem ószlávul és bolgár nyelven is megszólaltatták a bizánci szertartások énekeit, könyörgéseit. (A linkre kattintva, a templomban készült felvételen egy fohász hallgatható meg ószláv nyelven).

Süveges Gergő

Szombaton délután Süveges Gergő újságíró tartott előadást a templomban „Nagykövetként a Földön" címmel. Az interakciókkal tarkított tanúságtételben arra világított rá a televízióból is ismert műsorvezető, hogy teremtményekként Isten küldöttei vagyunk, rajtunk keresztül mutatkozik meg Isten igazi arca, ami persze nem kis felelősséget és küldetést is jelent a keresztény ember számára. Ahogyan egy országot, többek között nagyköveteiről is megítélnek külföldön, a keresztény „életforma”, Krisztus tanítása, a szeretet ereje rajtunk keresztül ismerszik meg. Rajtunk múlik, vonzóvá tudjuk-e tenni.

kórus
Utána a Székesegyház kórusának vallásos áhítatát hallgathatták meg a templomba érkezettek Szűcs Kornél karnagy vezénylete mellett a kórus most nem a jól ismert feldolgozásokban szólaltatta meg szertartásaink énekeit.


Az esti virrasztást Orosz Atanáz, püspök Miskolc városáért ajánlotta föl. A városért végzett imádság mintájául a X. századi Bizáncban, a blachernai templomban végzett virrasztás szolgált, melynek során az Istenszülő megjelent és megmentette a várost. Erre az eseményre emlékezünk október 1-én, az Istenszülő oltalmának ünnepén is.
Október 13-án, vasárnap 10 órakor kezdődik Szent Liturgia Atanáz püspök vezetésével. Akik nem tudnak részt venni a liturgián, az interneten keresztül élőben, a honlapunkról is követhetik. Délután, 17 órától, a Miskolcon tanuló diákokból és fiatal értelmiségiekből alakult Hassler Énekegyüttes tart zenés áhítatot, Sándor Zoltán karnagy vezetésével.

FÉNYKÉPEK

Címkék