A Miskolci Egyházmegye családi napja

A Miskolci Egyházmegye Családpasztorációs Bizottsága immár negyedik alkalommal szervezte meg az egyházmegye családi napját, melyet idén július első hétvégéjén tartottak. Több, mint hatszázan vettek részt az egész napos programon, Szerencsen, a Rákóczi-várban

Családi nap
Családok

A rendezvény keretét a megyéspüspök által vezetett Paraklisz és esti imádság adta.

A gyerekek egész nap falat mászhattak, vagy arcot festtethettek, ikont ragaszthattak vagy népi játékokkal ismerkedhettek meg – volt, aki anyukájával közösen fedezte fel a rég elfeledett játék szabályait, de nagyon sokan várták a bohócokat is. A Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola kutyáit „munka közben” is meg lehetett ismerni, vagy a Szittya Lovasíjászok bemutatója után lovagolni. A színpadon pedig eközben egymást váltották az előadók: Vaga Banda Gólyalábasok, zenebohócok, a Miskolci Musical Színház, bábszínház, Újvári Marika nótaénekes. A vállalkozó szelleműek még táncra is perdülhettek a Borókás Együttes táncházi muzsikájára.

Komoly témáról – az internet veszélyeiről és a közlekedési tudnivalókról – hallgathattak rendőrségi előadást a nagyobbak a vár lovagtermében. A felnőttek, házaspárok és jegyesek házasságról, párválasztásról, örömökről és mindig megoldható nehézségekről kerekasztal beszélgetésbe kapcsolódhattak be dr. Tomka Jánossal és Tomkáné Zsáry Anikóval. Ők az idei év házasság hetének arcai – igazán nagy tapasztalattal rendelkeznek, hiszen harmincöt éve élnek keresztény házasságban.

Csejoszki Szabolcs szerencsi parókus atya kicsiny közössége egy napra nagy családdá nőtt. Érkeztek vendégek az egyházmegye területének minden irányából: nagyobb településekről (Miskolc, Sátoraljaújhely), kisebb falvakból (Sajópetri), a lakásotthonokból (Abaújszántó, Megyaszó), még a fellépők is mind-mind „környékbeliek”. A szervezők örömére nemcsak görögkatolikusok, hanem római katolikus és református testvérek is eljöttek.

Koncz Ferenc polgármester úr kifejezte a város büszkeségét, hogy ilyen jellegű rendezvénynek adhat otthont a Rákóczi-vár udvara. Püspök atya a helyszínre is utalva hívta fel a jelenlévők figyelmét arra, hogy „a család egy olyan vár, ami őriz, óv, megtart bennünket, és Isten áldását is közvetíti felénk”. Beszélt a családok felelősségéről is: mert „hazánkat igazából a családok tudják megtartani” az élet továbbadásával.

Egy résztvevő szerint szükség van ilyen rendezvényekre, mert sok az ismerős, és így egymásból lehet töltekezni. Ahogyan a családi élet együttműködésen alapszik, ennek a rendezvénynek a létrejöttét is összefogással lehetett megvalósítani: az Egyházmegye, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a helyi önkormányzat és hívek közös munkája együtt tette lehetővé, hogy egy változatos programokkal teli napon vehettünk részt. 

 

FÉNYKÉPALBUM

Címkék