A kárpátaljai magyarokról, a keleti egyházak nagygyűléséről és a NEK-ről is egyeztetett Fülöp metropolita Ferenc pápával

Fülöp metropolitát hivatalos római útján audiencián fogadta Ferenc pápa a múlt hét végén. A jó hangulatú találkozóról a Vatikáni Rádió magyar stúdiójában beszélt érsek-metropolita atya

Fülöp atya, Ferenc pápa

Igazi meglepetés volt Fülöp metropolita számára, hogy Ferenc pápa fogadja a világjárvány idején, noha régóta esedékes volt találkozásuk, hiszen minden keleti, sajátjogú egyház vezetőjével a keleti kódexben rögzített módon a pápának is kapcsolatot kell tartania.

Fülöp atya szívügyének tekinti a kárpátaljai görögkatolikusok helyzetét, ezért róluk mindenképpen egyeztetni akart a Szentatyával. Milan Šašik püspök atya halálával egy kormányzó irányítja a Munkácsi Egyházmegyét. A magyar, horvát, szerb, szlovák, de még az amerikai görögkatolikusok is azt szeretnék elérni, hogy a Munkácsi Egyházmegye megőrizhesse önállóságát, és ne az ukrán görögkatolikus érsekség része legyen. Történelmileg mindig autonóm volt, közvetlen alárendelve a pápának és azt szeretnék, hogy a metropóliai rangra emelkedéssel ez így is maradjon.  

Nyitott volt Ferenc pápa a téma iránt – jegyezte meg Fülöp metropolita.

Szó volt még kettejük között arról, hogy esedékes a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyháznak nagygyűlést szervezni, amit szintén a keleti kódex szabályoz, és ötévente ír elő a keleti egyházak számára. 2021 tavaszára tervezték ezt az összejövetelt, de várhatóan ez a jövő évre halasztódik. Egy ilyen nagygyűlésnek fontos célkitűzése, hogy az egyházunk fejlődését szolgálja – mondta Fülöp metropolita.  

„Egyébként Európa összes görögkatolikus püspöke (mintegy ötvenen) általunk meghívást kapott a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, és részvételükkel végzünk egy keleti Szent Liturgiát, amelynek főcelebránsa a Damaszkuszban székelő melkita pátriárka lesz.” – árulta el a főpásztor.

A beszélgetést teljes terjedelmében a LINKRE kattintva lehet meghallgatni 11:36-tól.

Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Címkék