12. alkalommal osztották ki a rangos Caritas Hungarica-díjat

A budapesti Magyar Szentek Temploma szolgált helyszínéül a 2023. október 7-én ünnepi szentmisével egybekötött, Caritas Hungarica-díj átadójának

csoportkép

A kitüntetés alapkoncepciója 2012-es alapítása óta mit sem változott: a Karitász vezetősége ki szeretné emelni azokat az önkénteseit, akik példaértékű karitatív munkát végeznek az ország bármely pontján. A Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezete egyúttal inspirálni szeretne mindenkit az önkéntességre, és megmutatni a másokért vállalt önzetlen munkában rejlő erőt és szépséget. Zagyva Richárd, a Karitász Országos Központjának igazgatóhelyettese felvezetőjében rámutatott, ennek kiemelt fontosságára: számos marginalizálódott és elmagányosodott idős, beteg, fogyatékossággal élő ember vagy mélyszegénységben élő család a karitász önkéntesei révén kap reményt terheik további hordozásához.

a templomban

Herczegh Anita asszony üdvözlő beszédének egyik számára kedves, a béna meggyógyításáról szóló evangéliumi történet volt a kiindulópontja, melyben érdekes párhuzamot húzott a múltbéli és mai önkéntesek között. A történetben a beteg nem egyedül került Jézus elé, hanem négyen vitték. Olyan határozottan célba akarták juttatni, hogy kibontották a tetőt, amihez valóban nagy elszántság kellett. Jézus ezt a nagy hitet látva fordult aztán a bénához. ”Íme, négy, lehetetlent nem ismerő segítő önkéntes. Négy ember, akinek gyógyító hite van és akkora teherbírása, hogy nem csak a saját életét, másokét, másokat is hordozni képes. Csupa találékony szeretet, jótékonyság és irgalom: csupa karitász.”, mondta. Anita asszony örömmel köszönte meg a díjazottak másokat felemelő szolgálatát és életerejét.

Écsy Gábor atya fontos embereknek nevezte a harmincnyolc karitász önkéntest, mert tevékenységük folyamatos, nem csupán alkalmanként fordítják idejüket, tudásukat és figyelmüket másokra, hanem egész évben. „Szolgálatuk révén érnek célba az élelmiszerek, gyógyszerek, ruhák, bútorok és egyéb tárgyi adományok, ami a nehéz szociális körülmények között élőknek kerültek felajánlásra.  Betegeket, magányos időseket látogatnak és fizikai, valamint lelki támogatást is nyújtanak.

A Miskolci Egyházmegyéből Csanálosiné Bolacsek Anita részesült az elismerésben.

középen a kitüntetett

A kitüntetésben részesülők elismerő oklevelet kaptak Spányi Antal püspök úrtól, aki tizenhat paptársával - köztük Csejoszki Szabolcs atyával, a Miskolci Egyházmegyei Karitász igazgatójával - különleges ünnepi misét koncelebrált a díjkiosztót megelőzően, Karitász-kitűzőt vehettek át Écsy Gábortól, és a reflektorfénybe állított díjazottakat bemutató füzetet az egyházmegyei igazgatóktól. Az önkéntesek nevében Török József, az Egri Főegyházmegyéhez tartozó a tiszafüredi Salkaházi Sára Karitász Csoport vezetője mondott köszönetet.

A Katolikus Karitász önkéntes hálózatában az ország 16 egyházmegyei központjában, 17 szociális intézményében, több mint 880 települési csoportjában, valamint az országos segélyakciók alkalmával évente közel 10.000 önkéntes vállal karitatív munkát, a cselekvő szeretet jegyében.

Forrás: Katolikus Karitász, fotók: Lambert Attila

Címkék