ZSOLTÁRMONDÓ ÖSSZEJÖVETEL

A Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény Megyaszói Lakásotthonainak szervezésében, zsoltármondó öszejövetelt tartottak. Még a nyári szünet kezdetén Püspök Atya arra biztatta a gyerekeket, hogy olvassák rendszeresen a zsoltárokat, tanuljanak is meg egyet-egyet belőle. Most jött el az alkalom, hogy megmutassák szorgalmukat.

Zsoltármondás
Gyermekek

2015. október 30-án, a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény Megyaszói Lakásotthonainak szervezésében, zsoltármondó összejövetelre gyűltünk össze.

Sokat gondolkodtunk, egyáltalán milyen névvel illessük az eseményt. Mégsem hirdethetünk zsoltármondó versenyt, mert ez inkább imádság. Kezdeményezésünk nem titkolt célja az volt, hogy a gyerekek  megtanulják, és bármikor előhívhassák emlékezetükből a zsoltáros szavait, egy-egy élethelyzetben. Elkezdődött a munka, a zsoltárok válogatása, kiosztása a gyermekeknek, és segítségnyújtás a tanulásban. Sokan dolgoztunk egy ügyért: 30 gyermek a nevelőszülői hálózatból,  a hernádvécsei, megyaszói, abaúji lakásotthonokból, 4 lelki vezető, s minden otthon dolgozói. 

Szerettük volna, ha a kultúrház is alkalomhoz illővé válik, ezért többek megdöbbenésére kicsit másképp alakítottuk az egész teret. Nem a színpadot használtuk, hanem az egyik oldalfal lett az esemény legékesebb helye. Itt kiállítást rendeztünk be Polyák Zsófia harmadéves Képzőművészeti Egyetemi hallgató ikonjaiból. Egy rögtönzött "oltárféle" lett felállítva, melyen elhelyeztünk két nagyméretű ikont: Krisztus, és Mária ikonjait. A terv az volt, hogy a résztvevők ide az ikon felé fordulva imádságként mondják el a választott zsoltárokat. A székeket félkör alakban a hátuk mögött helyeztük el. Az asztalt a gyerekek által készített levélből alkotott rózsákkal, és mécsesekkel ékesítettük. A gyerekek terméseket, falevelet gyűjtöttek pszichológusunk irányításával, és mind a harminc résztvevőnek készítettek egy-egy rózsát, melyet a székeiken helyeztek el, a maradék levéllel, terméssel a termet tették még hangulatosabbá.

Eljött a nagy nap. A munkatársak korán reggel elkezdték a szendvicsek, üdítők, sütemények előkészítését. Füstölőt gyújtottunk, és a Szent Efrém férfikar CD-jét tettük be gyülekezőre, hogy ráhangoljuk szívünket, lelkünket az eseményre.

Kardos Istvánné Edina szakmai vezető nyitotta meg a zsoltármondó összejövetelünket, majd felkérte dr. Orosz Atanáz püspök atyát, köszöntse az összegyűlteket. Ezek után Páll Miklós karitászigazgató atyát kérte fel, mondjon néhány szót nekünk a zsoltárokról. Jelen volt intézményünk igazgatója Lónárt Csaba Attila is, aki a végén megköszönte a gyerekeknek ezt a szívet melengető, jó hangulatú napot.

Nagyon ügyesek voltak a gyerekek, ki jobban, ki kevésbé izgult, de mindenki érezte, hogy azokat a szavakat mondja, melyeket Krisztus urunk is mondott. Azt vettem észre, hogy mindenkihez illett a választott zsoltár. "Eredményhirdetés" – ami a dicséretek, túrórudi, csokoládé, Krisztus és Mária ikonok kiosztásából állt – zárta Megyaszón az első, hagyományteremtő zsoltármondó összejövetelünket.

 

Címkék