Zotikoszos gyermeknap Abaújszántón

Hagyományosan nagyszabású gyermeknappal kezdődik a vakáció a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény
hálózatában nevelkedőknek.

csoportkép

Az elmúlt hetek szeszélyes időjárása után kifejezetten üdítő volt, hogy  kellemes, nem túl meleg napsütéses idővel áldotta meg az Isten a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény által szervezett gyermeknap résztvevőit.

ugrálóvár

Immár hagyománnyá vált, hogy a tanév végén, még a nyár előtt, megrendezésre került a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény gyermeknapi programja, mely az idén a 10. évfordulóját ünnepelte. Az Intézmény Nevelőszülői Hálózatába és a Lakásotthoni Szakmai Egységekbe tartozó gyermekek számára szervezett gyereknapra közel hatszáz gyermek érkezett a Borsod- Abaúj- Zemplén Vármegye területéről. A program a regisztrációt követően a harmadik imaóra elimádkozásával kezdődött, melyet Orosz Atanáz megyéspüspök és Tyukodi Attila atya, a fenntartó képviselője végeztek.
A közös imádság után, melyben a Szentlelket hívták segítségül az egész program sikeres megvalósításához, először Atanáz püspök köszöntötte a résztvevőket. Püspök atya elmondta, hogy alig egy héttel korábban, az intézmény sportnapján vett részt, ahol a csapatok egymással küzdve versenyeztek, most azonban eggyé kovácsolja őket ez a mai ünnep. Külön kiemelte, hogy immár tíz éves az intézmény, ezért köszöntője végén külön üdvözölte azokat a tíz éves gyerekeket is, akik jelen voltak ezen a programon. Püspök atya után Ivancsóné Hajas Ágnes, az intézmény igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, elsősorban a gyermekeket, a nap főszereplőit, akiket arra biztatott, hogy merjenek álmodni. Emellett a felnőtteket is üdvözölte, és megköszönte a gyermekeknek  nyújtott segítségüket abban, hogy az álmaikat valóra is válthassák.

a vezetőség

A rendezvényen Berei Ágnes szakmai igazgatóhelyettes asszony konferált. A köszöntők után egy kisebb bevezető műsor adott lehetőséget a hangulat még hatékonyabb oldódásához, melyben Fóris Mirella gyereknapi szavalata után a hernádvécsei Zsák meg a Foltja együttes adott elő több közismert dicsőítő dalt. Majd az Abaúji Szakmai Egység dolgozóiból és gyermekeiből álló válogatott csapat adta elő a méltán népszerű Pál utcai fiúk musicalből ismert "Mi vagyunk a Grund" című dalt. A bevezető előadások után, az évben kiemelkedő teljesítményt nyújtó gyerekeket jutalmazták; a nevelőszülői hálózatból huszonnyolc gyereket, míg a lakásotthonokból tizenkettőt.

énekesek

Mindezek után szabad programok vették kezdetüket, melyek idén olyan színesre sikerültek, hogy senki sem unatkozhatott, mindenki számára volt valami érdeklődést felkeltő program. Voltak klasszikus gyermeknapi játékos tevékenységek, mint például a lufihajtogatás, ugrálóvár, lovaglási lehetőség, de volt darus tűzoltóautó, és közlekedés rendészeti bemutató is. Kint volt a Magyar Vöröskereszt is, az úgynevezett szociális sátorban  vérnyomást, vércukorszintet és testzsírt is lehetett mérni, továbbá volt itt gyógytornász és védőnő is . A rendezvényszervezők célja volt az is, hogy a gyermekek olyan szakmákkal is megismerkedhessenek, amelyek a későbbiekben akár egy életre szóló hivatás lehetőségét kínálhatják számukra. Továbbá egy futball freestyle bemutató is színesítette a gyermeknapi programot, melyet Szabados Ádám, magyar bajnok és Guiness-rekorder freestyle-os adott elő, később pedig a bemutatóban látott trükköket be is gyakorolhatták az arra érdeklődő gyerekek.

énekesek

A teljesség igénye nélkül volt még kisállat simogató, csillámtetoválásos arcfestés, táncház, ugrálóvárak, lézerharc, valamint zumba, azaz zenés táncóra is. A résztvevők alkoholmentes koktélt, szörpöt, vattacukrot kóstolhattak. Majd a közös ebéd után jégkrém következett. A délután további részében további sportos játékok vártak a gyerekekre, mint a kötélhúzás, asztalitenisz, zsákbafutás, kapura rúgás és még hosszan lehetne sorolni a számtalan lehetőséget. Mindeközben a mátészalkai Karaván együttes zenélt, akiknek énekeibe többen be is kapcsolódtak. Az együttes tagjai az előadás után közös táncházi lehetőséget biztosítottak a gyerekeknek, fiataloknak.

A nap sztárvendége a Happy Gang és FLM együttes volt, amit gyerekek és felnőttek egyaránt vártak, és akik szintén fergeteges hangulatot biztosítottak a gyermeknapi rendezvényen.

Ez a hosszas felsorolás is mutatja azt, hogy csakis az unatkozhatott ezen a napon, aki el sem jött. Több résztvevő gyermek, nevelőszülő, de még a szervezők is úgy látták, hogy ez volt az elmúlt évek legjobb gyereknapja, méltó az intézmény születésének tízéves évfordulójához.

FÉNYKÉPEK

Szerző: Kiss Máté

Címkék