Vértanúságra ítélve - Boldog Romzsa Tódor püspök és vértanú

A 75 éve vértanúhalált halt Boldog Romzsa Tódor görögkatolikus püspökre a Zemplén Televízió dokumentumfilmjével emlékezünk

ikon

A vértanú püspökről a dokumentumfilmet a Zemplén Televízió 2015-ben készítette. Rendező Mezősi-Nagy Mariann, operatőr-vágó Mezősi Tamás. A film a LINKEN keresztül tekinthető meg.

A kárpátaljai lókai templom felszenteléséről hazafelé tartó Romzsa Tódor görögkatolikus püspök lovas kocsiját Ivány közelében felborítja a felbérelt gyilkosok kocsija, akik a földre került sebesült püspököt vasdorongokkal agyba-főbe verik. Bár Romzsa Tódor súlyosan megsérül, ekkor még nem hal meg, mert a munkácsi kórház fősebésze megmenti. A KGB-vel együttműködő főorvos és egy takarítónőként alkalmazott ügynök azonban az éjszakai orvosi ellenőrzés alatt egy injekcióval megmérgezi. A püspök 1947. november elsejére virradó éjszaka meghal. 1947. november 4-i temetése gyásznap Kárpátalja görögkatolikus hívei számára.

A püspök megalkuvás nélküli élete, majd tragikus halála jól példázza mindazt, amivel szembe kellett nézniük azoknak a papoknak is, akik Isten igéjét próbálták meg hirdetni ebben az időben. 1949 februárjában a hatóságok a Munkácsi Egyházmegyét megpróbálták  teljesen megszüntetni . Az egyházmegye 350 papjából 129-en kerültek börtönbe vagy munkatáborba. Az 52 perces dokumentumfilm egyházi méltóságok, vatikáni szakértő, történész segítségével mutatja be Romzsa Tódor püspök életét, üldöztetését s az őt körülvevő történelmi környezetet. A visszaemlékezésekben olyan, még ma is élő papok szólalnak meg, akiknek családtagjai átélték Kárpátalján e korszak rémségeit. A film bemutatja azt is, hogy a görögkatolikus egyház miként élheti ismét virágkorát és ebben milyen szerepe van Romzsa Tódor püspök helytállásának és tanúságtételének.

Címkék