Véget ért a második nemzetközi konferencia a keresztényüldözésről

A konferencia fő célja az volt, hogy megerősítse az együttműködést a keresztényüldözés ellen fellépő országok és nem kormányzati szervezetek, valamint egyéb donorszereplők között.

a konferencián

Véget ért a keresztényüldözésről szóló háromnapos budapesti konferencia. A résztvevők a segítségre szoruló közösségek közvetlen támogatását és az európai megújulás szükségességét hangsúlyozták.

Azbej Tristan záróbeszédében elmondta, hogy ha az üldözött keresztények ügyéről van szó, a főszerep a cselekvésé kell, hogy legyen, a szó csak ezután következik. Hozzátette, hogy a kereszténység a cselekvés kultúrája, amit Assisi Szent Ferenc is megfogalmazott korábban: „Hirdessétek az Evangéliumot és ha kell, akkor néha szavakkal is”.

Kiemelte, hogy fontos a konferencián elhangzottak megvalósítása, amiről szó esett, az ne csak terv maradjon, ami végül az asztalfiókban végzi. 

Elmondta, hogy Magyarország folytatja azt a zászlóvivő küldetést, amelyet elvállalt és a Hungary Helps program keretében valósul meg. Azbej Tristan új programokat és projekteket is bejelentett, több millió dolláros értékben.

Azbej Tristan

Az államtitkár beszédében célul tűzte ki, hogy egy olyan szövetséget hívjanak életre, amely összefogja a hasonlóan gondolkodó kormányzatokat és nemzetközi szervezeteket, amely célul tűzi ki az üldözött keresztények védelmét, kialakítva egy élő közösséget ezen ügy mentén.

A második alkalommal megrendezett nemzetközi konferencián felszólalt mások mellett Orbán Viktor kormányfő, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Gebran Bassil libanoni külügyminiszter, valamint Joe Grogan, az Amerikai Egyesült Államok elnökének belpolitikai tanácsadója is. A tanácskozáson a Miskolci Egyházmegye püspöke, Orosz Atanáz is részt vett.

Fotók: MTI/Szigetváry Zsolt

Címkék