Ünnep a földi Paradicsomkertben – az egri kápolna szentélyének megáldása

A február 11-ei vasárnapon áldotta meg Dr. Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke az Egri szervezőlelkészség kápolnájának elkészült festését.

a templomban

A szentélyt díszítő ikonok a Paradicsomkertet juttatták püspök atya eszébe, amit prédikációjában is felidézett. „Gondviselésszerű egybeesés, hogy a mai zsolozsma imádságaiban van a legtöbb emlék az elvesztett paradicsomi állapotról, ami után a nagyböjt idején is oly’ sokszor vágyakozunk majd!” – mondta. Ennek apropóján kitért az ikontisztelet fontosságára és helyes gyakorlatára: „Nem a képnek szól az imádat, hanem az ábrázolt személynek”.  Ezért nagy jelentőségű, hogy az egri kápolna szentélyében velünk vannak az apostolok és a szentek.

Atanáz püspök többször imádkozott a liturgia során a betegségben szenvedőkért. A Püspöki Kar levelének vonatkozó gondolatait is felidézve elmondta: a testi szenvedés elviselése, a beteggondozás, a szeretteink ápolása a sok-sok nehézség mellett lelki gyümölcsöket terem. Minden fájdalom ellenére tudnunk kell, hogy az Isten az élet megadója, ő dönt annak hosszáról és végéről is.

Atanáz püspök

Atanáz püspök meghívására, az ünnepi Szent Liturgia részese volt az Egri Főegyházmegye érseke, Dr. Ternyák Csaba, aki a szertartást követen külön köszöntötte az egri görögkatolikusokat. A közös ünnep az ősegyház gyakorlatát juttatta eszébe, amikor még családi házakban gyűltek össze a keresztények. Az egri érsek kifejezte azt is, mennyire örül annak, hogy az egyre szépülő kápolnában valódi otthonra leltek a hívek.

A nagyböjt kezdetét megelőző nap nagy ajándéka volt ez a Szent Liturgia, amin a római és görögkatolikus egyházfő szép példáját adta a közös imádságnak.

Szöveg és fotók: Laskay Anna

Címkék