Ünnep a Csereháton

A templom címünnepét a felújított templomban ünnepelték Baktakéken

papok az ambonon

Közeledhetünk, Szikszó, Encs, vagy akár Krasznokvajda irányából, egy biztos: a gyönyörűen felújított baktakéki görögkatolikus templom már messziről látványosan hirdeti Isten dicsőségét. 2023 május 21-én ennek a felújított templomnak a megáldására jöttek össze a községben és a környező településeken élők.

A búcsúi Szent Liturgiát Orosz Atanáz megyéspüspök végezte, aki a szentbeszédében a Szent Liturgia egy apróbb, ám annál fontosabb mozzanatára hívta fel a jelenlévők figyelmét: „Emeljük föl szívünket-Felemeljük az Úrhoz!” ez a mondat kell, hogy vezérelje életünket, s ahogy egy templom az Úr dicsőségét hirdeti, nekünk is hasonlóképpen kell tennünk. 

a templom bejáratánál

A közös imádságban nagy örömmel működött  közre a miskolci székesegyház kórusa. A Szent Liturgiát követően a helyi művelődési házban folytatódott a közös ünneplés egy ebéddel, majd beszélgetésekkel, hiszen a Csereháton egy-egy falu templombúcsúja nem csak a szűk közösség ünnepe hanem a környező településeké is. Külön örömmel töltötte el szívünket, hogy ez a nap egybeesett püspökünk szentelésének az évfordulójával is.

A baktakéki templom külső felújítása az EEÖR-KP-1-2021/1-000217 kódszámú pályázati forrásból valósult meg.

Varga Csaba, h.lelkész

 

Címkék