Több vagy, ha adsz! - 72 óra után - Frissítve

A „72 óra kompromisszum nélkül” akcióban a Székesegyház és az Ifjúsági Iroda környéke szépült meg Miskolcon, valamint szépkorúak látogatásra szánták idejüket az önkéntesek. Bekecsen pedig az életveszélyesség vált kerítés bontását vállalták fel.

csoportkép

A mintegy negyvenéves téglakerítés, mely a paróchia és az iskolaudvar között áll, mára életveszélyessé vált. Így szükséges lett a kerítés egy részének mielőbbi elbontása. Nagy örömünkre szolgált, hogy egyházközségünkből jó néhány segítő jelen volt, és kivette részét a nehéz munkában. Három középiskolás hittanosunk mellett, két református fiatal is szívesen jött segíteni a 72 óra kompromisszumok nélkül kezdeményezés keretében.  Köszönet a jelenlévő testületi tagjainknak és híveinknek az önzetlen segítségért! Köszönet polgármester úrnak is kétkezi munkájáért és a munkagép biztosításáért!  Istennek legyen hála a szép napsütéses időért és a közösségi együttlétért! " (Szabó Roland, parókus)

A Miskolci Egyházmegye Ifjúsági Irodája már hatodik éve csatlakozik az országos akcióhoz, nemcsak lelkileg, hanem fizikailag is ezt a kezdeményezést. "Aki részt vett benne, az igazán benne volt.Szeretnénk a jövőben is hasonló kezdeményezések mögé állni. Jó érzés volt együtt részt venni benne, úgy, hogy közben mindenki talált magának feladatot. Ahogy gyűlt a szemét, úgy erősödött a kérdés, vajon mit gondolhatnak az emberek bennünket látva: eszükbe jut-e, hogy kevesebbet szemeteljenek, vagy akár ők is aktívan tegyenek a környezetükért hasonló kezdeményezéshez csatlakozva… Az egyszerű, de hasznos munka gyümölcse fölemelt minket: örömmel tekintettünk a megszépült környezetre. Csendes munkánkkal tanúságot tettünk arról, hogy a természet csak tiszta állapotban tudja egészségünket, életünket szolgálni."

csoportkép

Idén először, a Miskolci Egyházmegye székházának dolgozói is bekapcsolódtak a programba, hogy megtisztítsák Miskolc egyik legforgalmasabb helyén lévő Búza téri székesegyház környékét.

"Egy kis időre félretéve köteles teendőinket, egyszerű kétkezi munkára alkalmas öltözetben, szerszámokkal a kezünkben indultunk el, hogy időnkből, energiánkból áldozzunk annak érdekében, hogy teremtett világunk kis szelete, a szellemi Tábor-hegy, Isten és ember találkozásának helye, templomunk környezete megszépüljön. Egészen közeli kapcsolatba léptünk a földdel, melyből vétettünk: hajolva, guggolva szabadítottuk meg városközpontunk egy részét az oda nem illő hulladékoktól, használatra alkalmatlan tárgyaktól." - fogalmaztak a munkatársak.

szemetet szedők

72 óra kompromisszum nélkül; a fiatalok szemüvegén keresztül, Meixner-Nagy Hanna (fráteres diák) beszámolója:

A miskolci görögkatolikus ifjúsági fórum október 13-án, pénteken részt vett a 72 óra kompromisszumok nélkül nevezetű jótékonykodásban. Ez a délután az Ifjúsági Irodánál kezdődött, ahol néhány fiatal több csapatra oszlott.

Négy lány – köztük én is - Szabolcs atyával ellátogatott Görömbölyre, egy idős hölgyhöz, Horváthné Irénke nénihez, aki Horváth Gyuri atya özvegye. Mikor megérkeztünk hozzá, süteménnyel kínált bennünket. Látszott rajta, hogy szívesen fogadja a csapatot, nagyon kedves volt. Az ottlétünk alatt sokat mesélt az életéről, ami meg kell hagyni, nem volt egyszerű. Rengeteg megpróbáltatáson ment keresztül, sok nehéz időszak volt az életében, viszont ahogyan azt ő is elmondta, Isten mindig megsegítette. Hosszan beszélgettünk, hallgattuk Irénke nénit, nagyon jó volt hallani a történeteit, és jól esett, hogy ennyivel is tudtunk neki segíteni.

Irénke néni

János atyáék ezalatt az idő alatt szintén egy kis csapattal az Őszi Napsugár Otthonba mentek el, szintén időseket meglátogatni és velük beszélgetni.

Mire mi visszaérkeztünk a Búza térre a többiek már elkezdték az Ifjúsági Iroda környékén a szemeteket összeszedni és rendet tenni, amibe mi is beszálltunk a későbbiekben. Miután végeztünk Atanáz atyával is találkoztunk, akivel imádkozhattunk és beszélgethettünk. A munkát egy pizzázással zártuk, majd átmentünk a Székesegyházba a vecsernyére. Ennek a hosszú napnak remek zárása volt ez a szertartás, jó érzés volt a templomban feltöltődni a munka és persze az egész hét után.

FÉNYKÉPEK

Címkék