Tinédzserek tábora

Háromnapos mini-tábort szerveztek Hernádvécsén, a Jelenlét Ponton tinédzserek számára

lányok

A táborba húsz, 13-20 év közötti, helybeli fiatal kapott meghívást. Közülük tizenketten jöttek el. Az apostoli létszámot első nap kibővítette az a hét vendég, aki a nyírkátai Pharne Cherhaja roma hagyományőrző csoport tagja. Érkezésük előtt a munkatársak együtt imádkoztak, hogy valóban értékes három napot teremtsenek a gyerekeknek.

lányok

Bemutatkozáskor mindenki választott magának egyet az asztalra helyezett sok-sok fotóból. Olyat, amely valami miatt megérintette, vagy úgy érzi, jellemzi őt, netán a vágyait. Ezzel összefüggésben mindenki hosszabban is beszélt magáról, így azonnal beindult a kommunikáció, amit erősített a meghívott vendégek közvetlensége. A nyírkátaiak motiváló beszélgetéssel, közös énekléssel, cigánytánc bemutatásával és tanításával készültek. A hernádvécsei lányok örömmel próbálták fel a táncosok gyönyörű szoknyáit.

szoknya

Augusztus 22-én délelőtt közösen néztek meg egy filmet (A híd), amelyről irányítottan beszélgettek, levonva saját életükre nézve a tanulságokat. A fiatalok meglepő érzékenységgel követték a történetet, s a főszereplő vívódását. Sok szó esett a mindennapi, apró döntésekről, amelyek befolyásolják az életüket.

Délután gitárkísérettel énekeltek Juhász Katica vezetésével, azután kézműves foglalkozás következett. A Jelenlét Pont munkatársai több dolgot is előkészítettek, így képkeretekkel, karkötőkkel tértek haza a táborozók.

beszélgetés közben

Utolsó napon a délelőtti órákban Orosz István atyával beszélgettek a fiatalok, érintve a párválasztás témáját. Ehhez segítségül szolgált egy Republic-szám: Hosszú az út míg a kezed a kezemhez ér… Talán ennek köszönhetően a délutáni vidám éneklésbe több Cipő által komponált zene is belefért, még a kézműveskedés alatt is hasonlóakat hallgattak. De a közös éneklés része volt néhány Istent dicsőítő gitáros dal is.

Végül mindenki választhatott magának egy igazán minőségi, szép ruhát. Talán ebben utaznak majd a lányok a szeptember közepi máriapócsi cigánybúcsúra. Köszönet a jólelkű adományozónak!

lányok

A finom ételeket, a tábor megszervezését nagy hálával, és egy kis, saját készítésű „emlékkönyvvel” köszönték meg a fiatalok a szakmai vezetőnek, a szakmai koordinátornak, a Jelenlét Pont állandó munkatársainak és az önkénteseknek.

Ők a tini-tábor résztvevői számára rendszeres találkozási lehetőséget kínálnak a jövőben is, illetve várják mindnyájukat a különböző foglalkozásokra (zenei oktatás, tanulás-segítés, családi programok, stb.).

TOVÁBBI KÉPEK

Szöveg és fotók: Oroszné Obbágy Rita

Címkék