Szorosabb együttműködést tesz lehetővé a nemrég aláírt megállapodás

A Görögkatolikus Metropólia is csatlakozott a Katolikus Szociális és Gyermekvédelmi Szakellátásokat és Szolgáltatásokat Fenntartók Fórumához

aláírás

A Katolikus Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az ÁGOTA Közösség 2024. áprilisában hozták létre a Katolikus Szociális és Gyermekvédelmi Szakellátásokat és Szolgáltatásokat Fenntartók Fórumát. Az ünnepélyes aláírás során mindhárom intézményvezető kifejtette, hogy a Fórum elsődleges célja az együttműködés, a közös gondolkodás és a közös érdekvédelmi rendszer kialakítása. Ehhez a Fórumhoz csatlakozik a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház. A megállapodást június 26-án, Debrecenben írta alá Kocsis Fülöp érsek-metropolita és Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója, a Fórum elnöke.

A Görögkatolikus Metropólia ma a három egyházmegyéjében több, mint 15.000 honfitársunknak nyújt szociális és gyermekvédelmi ellátást napi szinten, valamint több, mint 3200 embernek ad munkát. A Görögkatolikus Metropóliához kapcsolódó egyházi intézményfenntartó szervezetek száma jelenleg 57, amelyek nappali ellátást, nevelőszülői ellátást, valamint szociális szakellátást biztosítanak országszerte. Az 5 gyermekvédelmi intézmény, a 10 tanoda és a 7 bölcsőde mellett idősotthonokat, fogyatékos otthonokat, valamint pszichiátriai és szenvedélybeteg otthonokat tartanak fent.

A Fórum, mint szakmai érték- és érdekszövetség a katolikus fenntartók összefogását tartja feladatának. Ennek része az új szakmai módszerek és szolgáltatási formák folyamatos megismertetése a katolikus szociális- és gyermekjóléti alapellátási-, gyermekvédelmi szakellátási szolgáltatókkal-, intézményekkel. Közös szakmai kiadványok indítása, valamint rendszeres időközönként konferenciák szervezése is a tervek között szerepel. Kiemelt cél a szociális és gyermekvédelmi ellátórendszer fejlesztéséhez szükséges feltételek szervezésében való részvétel, valamint szakmai segítségnyújtás, ajánlások és útmutatók készítése.

aláírás

A Fórum tagjai kiemelten fontosnak tartják az állami szereplőkkel történő szoros szakmai együttműködést, továbbá vállalják az egészségügy-, és a további társágazatok képviselőivel való szakmai konzultációk szervezését és megvalósítását.

Az érintett szervezetek vezetői sokat várnak a Katolikus Szociális és Gyermekvédelmi Szakellátásokat és Szolgáltatásokat Fenntartók Fórumának együttműködésétől. „Hisszük, hogy a katolikus szociális és gyermekvédelmi ágazat legfőbb küldetése, hogy minden egyes személy számára közvetítse az emberi méltóságot, az egyedi és megismételhetetlen élet szépségét, értékességét.”

Nem újkeletű a Görögkatolikus Egyházban működő fenntartók és intézményeik szakmai kapcsolata a Katolikus Szeretetszolgálattal. Ez egy élő szakmai kapcsolat, hiszen a Katolikus Egyházban működő szociális ellátások módszertani feladatait a Katolikus Szeretetszolgálat munkatársai végzik. E szakmai munka egyik kiváló eszköze az úgynevezett Módszertani Futár, valamint a módszertani munkatársaktól kapott elektronikus levelek az éppen aktuális jogszabályi változásokról és egyéb fontos és éppen időszerű szakmai információkról, fogalmazta meg szakmai véleményét Ungvári Sándor, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat igazgatója.

E szakmai kapcsolat a mostani megállapodással kiszélesedik, hiszen a Katolikus Szeretetszolgálat mellett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és ÁGOTA Alapítvány azok a szervezetek, akik a tagjai a Katolikus Szociális és Gyermekvédelmi Szakellátásokat és Szolgáltatásokat Fenntartók Fórumának. A mostani megállapodás aláírásával a Görögkatolikus Metropólia fenntartói csatlakoznak ehhez a Fórumhoz, véli az igazgató.

Bízunk benne, hogy a Fórumhoz való csatlakozás által a Görögkatolikus Metropólia területén működő fenntartók és intézmények, valamint a már említett Fórumtagok és az általuk fenntartott intézmények mindinkább megismerhetik egymás munkáját. A Fórum által lehetőséget teremtve közös, jó gyakorlatok megismerésére, közös szakmai konferenciák megszervezésére, a katolikus szociális munka közös képviseletére, érdekképviseletére.

Címkék